Hlavní obsah

Podvodníci ukradli bezdomovcům identitu, vzali si úvěry za 1,5 miliónu

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Téměř dvě desítky bezdomovců použila trojice podvodníků jako tzv. bílé koně. Oblékli je do obleků a za drobnou úplatu jim nařídili, aby si v bankách založili účet. Pachatelé si poté na jejich totožnost brali úvěry. Škodu policisté vyčíslili na 1,5 miliónu.

Zásahová jednotka zadržela organizátoraVideo: Policie ČR

 
Článek

Trojice pachatelů vyhledávala vhodné bílé koně mezi pražskými bezdomovci od začátku roku. Celkem jich přemluvila ke spolupráci sedmnáct. „Bezdomovce vždy převlékli do čistého oblečení a za drobnou úplatu je přesvědčili, aby došli do banky a nechali si založit svůj vlastní účet,“ informovala Novinky mluvčí policie Eva Kropáčová.

Organizátor si pak od poškozených vzal přístupové kódy do internetového bankovnictví i smlouvy. Všichni tři si zároveň udělali falešné doklady se svými fotografiemi, ale identitou bezdomovců. V bance si pak vyřizovali úvěry. Doklady používali i na žádosti o úvěr na drahou elektroniku.

„Celková škoda, kterou svým jednáním způsobili, se vyšplhala na bezmála 1,5 miliónu korun. Při domovních prohlídkách policisté zajistili velké množství falešných dokladů, smluv o úvěrech, telefony používané při páchání trestné činnosti či větší množství elektroniky,“ dodala mluvčí policie.

Na hlavního organizátora si počíhala zásahová jednotka, která ho zadržela minulý týden v Praze 9. Kriminalisté všechny tři pachatele obvinili z trestného činu úvěrového podvodu, za což jim hrozí až osm let.

Reklama

Výběr článků

Načítám