Hlavní obsah

Podvodníci obrali důchodce o úspory i šperky

Právo, Pavel Karban

Na špek skočila v pátek v Ostravě trojice důchodců. Podvodníci na ně vyrukovali s osvědčenou lží o pomoci a obrali je přitom o desetitisíce korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zloděj například opakovaně zvonil u bytu jednaosmdesátileté důchodkyně. Dvakrát žena otevřela, ale za dveřmi nikoho nenašla. Potřetí někdo zazvonil u domovních dveří. Ale ani tam seniorka nikoho nenašla.

„Když se po několika minutách vrátila do bytu, našla za závěsem schovaného muže, který z místa utekl. Později žena zjistila krádež řetízku a náušnic. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na čtyři tisíce korun,“ informovala policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Historka o dopravní nehodě

V ten samý den, kolem půl desáté dopoledne v Ostravě-Hrabůvce, zvolil další podvodník tradiční záminku - legendu o dopravní nehodě příbuzného, tentokrát vnučky. Osmdesátiletý muž tak přišel o 37 tisíc.

„Neznámý pachatel prostřednictvím telefonu seniorovi řekl, že vnučka potřebuje pomoc, neboť se stala obětí závažné dopravní nehody. Následovalo opakované volání, emocemi zatížená komunikace a vylákání financí. Peníze oběť předala muži, kterého neznala,“ popsala mluvčí.

Jen o pár desítek minut později přišla o 60 tisíc korun čtyřiasedmdesátiletá žena v Ostravě-Zábřehu. I jí ženský hlas v telefonu prosil jménem seniorčiny vnučky, která havarovala, o pomoc.

„Peníze opět převzal neznámý muž, který se představil jako pojišťovací agent,“ nastínila Holčáková s tím, že oba senioři si až později telefonátem skutečným vnučkám ověřili, že byli podvedeni. Podle policistů slyšela okradená dvojice v telefonu vnuččin pláč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám