Hlavní obsah

Podvod za 284 milionů, stovky poškozených. Policie obvinila dvojici z vylákání peněz

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Škodu za nejméně 284 milionů korun způsobili podle kriminalistů dva lidé v souvislosti s působením firmy Investment and Trading Capital Limited se sídlem na Novém Zélandu, která nabízela zhodnocení peněz. Policie dvojici obvinila z podvodu, poškozených klientů společnosti je nejméně 376.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dvojici obvinili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) minulý týden v pátek, o případu informoval ve středu mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. „Věc se týká podvodného vylákání finančních prostředků a jejich vyvedení z dosahu poškozených,” sdělil. Věk ani národnost obviněných policie neupřesnila.

„Podle našich závěrů měla být nejméně 376 poškozeným způsobena škoda ve výši nejméně 284 milionů korun,” upřesnil mluvčí.

Policisté v případu obvinili dalších sedm lidí z praní špinavých peněz. Podle vyšetřovatelů legalizovali výnos z trestné činnosti ve výši nejméně 151 milionů korun. Dále policie zabavila movitý a nemovitý majetek za 60 milionů.

Češi přijdou ročně o desítky milionů. Kvůli krádežím dat k účtům

Bezpečnost

„Trestní stíhání všech obviněných je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným z podvodu trest odnětí svobody až na 10 let,” upřesnil Ibehej.

„Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení, neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie stále setkává,” zmínil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám