Hlavní obsah

Podnikatelka Salačová je v kauze Rath spolupracující obviněnou

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Kladenská podnikatelka Ivana Salačová se v korupční kauze kolem poslance Davida Ratha stala tzv. spolupracující obviněnou. Do obžaloby ji takto označil státní zástupce Petr Jirát.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath čeká ve Sněmovně, až mu bude uděleno slovo.

Článek

Právu to ve středu potvrdil advokát Roman Jelínek, který je jedním z obhájců Ratha a kopii obžaloby už má k dispozici.

„Ano, paní Salačová je v obžalobě označena za spolupracující obviněnou,“ řekl Právu Jelínek.

Salačová, která dosud jako jediná přiznala vinu v rozsáhlém případu údajně osmi zmanipulovaných veřejných zakázek ve Středočeském kraji u dvou z nich, prý podrobně popsala proces, jak se tendry ovlivňovaly ve prospěch konkrétních firem. Na základě jejích opakovaných výpovědí pak navíc policie sdělila minimálně jednomu člověku obvinění.

„To, co jsme zadokumentovali soudem povolenými prostorovými a telefonními odposlechy či sledovačkami, nám (Salačová) potvrdila, že to tak skutečně je, a tím z mého pohledu vyrazila z ruky obhajobě argument, že je to jen naše, ničím nedokázaná teorie,“ řekl v sobotním exkluzivním rozhovoru pro Právo sám žalobce Jirát.

Jelínek status Salačové zpochybnil

Nyní by tedy podnikatelka mohla dostat u soudu jen podmínečný trest. Hrozilo jí přitom původně až deset let za mřížemi. Bude však záležet na samotném soudním senátu, zda jí status spolupracující obviněné stejně jako Jirát přizná.

Advokát Jelínek si spíše myslí, že tomu tak nebude. „Z hlediska naší obhajoby se nic nemění a nás se to nedotýká. Je to věc soudu, zdali dospěje k závěru, že u ní jsou splněny podmínky pro tento institut, anebo ne. Podle mého názoru však nejsou,“ míní Jelínek.

Dokládá to tím, že Salačová se sice podrobně rozhovořila na policii hned třikrát, ale vždy odmítla odpovídat na jakékoli otázky obhájců ostatních obviněných. „Její výpovědi jsou tak neúplné,“ myslí si Jelínek, a proto prý podnikatelka nesplnila podmínky pro získání zmíněného režimu spolupracující obviněné dané zákonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám