Hlavní obsah

Podnikatel Zadeh dostal 3,5 roku za křivé obvinění a podplácení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První trest si vyslechl podnikatel Shahram Abdullah Zadeh souzený za obří daňový únik. Nebylo to ale za údajné obrání státu o 2,5 miliardy na daních, ale za ovlivňování vyšetřování daňové kauzy. Zadeha poslal v úterý senát brněnského Městského soudu v čele s Michalem Kabelíkem na 3,5 roku do vězení.

Obhájkyně Zadeha a státní zástupce k verdiktu souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle verdiktu soudu v letech 2015 a 2016 podnikatel prostřednictvím svých kumpánů usiloval o ovlivnění trestního řízení v kauze daňového úniku. Do komplotu zapojil Martina Veselého, Evu Halamkovou, Záviše Löffelmanna, Jana Šebka a Ondřeje Kučeru. Halámková, Löffelmann, Šebek a Kučera dostali podmínky, Veselý vyvázl bez trestu vzhledem k tomu, že už si odpykává trest v jiném případě.

Obžalovaným šlo hlavně o znevěrohodnění hlavního svědka daňové kauzy a vysoce postavených vyšetřovatelů, kteří pracovali na objasnění případu. „Skupina jednala od září 2015 do prosince 2016 s jednotícím úmyslem ovlivnit probíhající trestí řízení u Krajského soudu v Brně ve prospěch obžalovaného Zadeha.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh byl celou dobu jednání pod pečlivým dohledem těžkooděnců.

Z jeho finančních prostředků poskytli peněžitou úplatu dvěma mužům za to, že tito učiní nepravdivá svědecká prohlášení a křivě obviní příslušníky policie z nezákonných postupů,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Senát marně přemýšlí, čím by měl být pan obžalovaný tak zajímavý, aby se proti němu spojily všechny síly v šíleném spiknutí
Michal Kabelík, soudce

Zadeh se celou dobu vynášení rozsudku sarkasticky usmíval, případně si ťukal na čelo, když poslouchal, jak byl uznán vinným z křivého obvinění, nadržování a podplácení. „Obžalovaní jednali tak, aby vyšetřovatelé na základě nepravdivých důkazů nemohli zjistit skutečný stav věci,“ konstatoval soudce Kabelík s tím, že Zadeh se navíc snažil pohnout překladatele slibem peněz a dovolené k tomu, aby zdržoval svou práci.

Zadeh při několika desítkách hlavních líčení upozorňoval, že se prý stal obětí spiknutí vyšetřovatelů, státních zástupců a soudců, což tvrdí od začátku stíhání za daňový podvod. „Senát marně přemýšlí, čím by měl být pan obžalovaný tak zajímavý, aby se proti němu spojily všechny síly v šíleném spiknutí. Jsou to prostředky jak z diktatur nebo detektivek,“ kroutil hlavou soudce Kabelík.

Další trest hrozí Zadehovi v případě uznání viny u brněnského Krajského soudu, kde již více než rok senát soudce Aleše Novotného řeší podezření z rozsáhlého daňového úniku se škodou 2,5 miliardy korun. Vyšetřovatelé a státní zastupitelství věří, že mají dost důkazů, aby Zadeha a další komplice usvědčili jako členy organizované skupiny, která měla prostřednictvím více než šesti desítek firem dovážet do tuzemska pohonné hmoty z Německa a Slovinska.

Reklama

Související články

Soud poslal podnikatele Zadeha opět do vazby

Městský soud v Brně poslal v neděli obžalovaného podnikatele Zadeha opět do vazby, oznámil to jeho mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeha už v sobotu policie...

Výběr článků

Načítám