Hlavní obsah

Podnikatel Pitr si má odsedět osm a půl roku

– PRAHA

Podnikatel Tomáš Pitr, který je spojován s kauzou Unipetrolu a nedávno také navštívil na Seychelách stíhaného Radovana Krejčíře, si bude muset podle rozsudku pražského městského soudu odsedět osm a půl roku ve vězení. Na děvet let byl spolu s ním odsouzen kvůli daňovým únikům z roku 1994 i kontroverzní obchodník Miroslav Provod.

Článek

Kromě Pitra s Provodem soud poslal do vězení i další obžalované. Podnikatel Jiří Syrovátko a advokát Milan Junger, dostali osm a půl a čtyři roky vězení. Soud všem obžalovaným také zakázal další podnikatelské aktivity.

"Je to taková přestřelovaná, jednou tak a jednou tak a není to nic příjemného, ale strach už mám deset let, jsem s tím tak nějak sžitý," reagoval na verdikt Pitr. Uvedl, že se na odvolací soud tentokrát se svými právníky pečlivěji připraví a navrhne výslechy svých svědků, které dosud nepožadoval. "Brali jsme to jako hotovou věc," řekl.

Jedná se už o druhý rozsudek městského soudu. První z nich uznal vinným jen podnikatele Vratislava Romanovského, kterému loni vyměřil osmiletý trest vězení. Zbylé obžalované tehdy osvobodil. Odvolací vrchní soud ale letos rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Podle obžaloby měli čtyři muži včetně Pitra před jedenácti lety žádat na finančních úřadech vyplacení DPH z obchodů, které měl organizovat Romanovský a které se údajně nikdy neuskutečnily, Romanovský byl údajně jen nastrčenou figurkou.

Pitr je vlivnou postavou českého podnikání

Pitr je poradcem firmy Český olej, která nyní podle něj drží v rukou přes 90 procent akcií chemického koncernu Setuza.

Premiér Jiří Paroubek označil Pitra za iniciátora medilání kampaně kolem Unipetrolu. Pitr tvrdí, že o Setuzu usiluje podnikatel Andrej Babiš, jenž měl přátelské vazby s expremiérem Stanislavem Grossem.

Pitr se v září zastavil na Seychelách u hledaného podnikatele Radovana Krejčíře, kterého si váží. "S Radkem se znám, nic neudělal," řekl tehdy poradce ústecké Setuzy. [celá zpráva]

Anketa

Měl by jít Tomáš Pitr do vězení kvůli činům z roku 1994?
ano
86,9 %
ne
13,1 %
Celkem hlasovalo 2557 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

ČT: Krejčíře na Seychelách navštívil Pitr

Uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře navštívil na Seychelách podnikatel Tomáš Pitr, jehož skupinu premiér Jiří Paroubek (ČSSD) označil za původce mediální...

Výběr článků

Načítám