Hlavní obsah

Podmínky za rudé trenky nad Hradem platí, rozhodl soud

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud potvrdil ve středu půlroční podmínky pro dva členy skupiny Ztohoven za vyvěšení rudých trenek na Pražském hradě. Soud zamítl odvolání státního zástupce, který žádal peněžité tresty, i Pražského hradu, který žádal přes tři sta tisíc korun za „narušení soukromí státu“. Červnový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 je tak pravomocný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Členové skupiny Ztohoven přicházejí k soudu (archivní foto)

Článek

Odvolací soud se plně ztotožnil s rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 1. „Soud vzal v úvahu, že od té doby (spáchání činu) uplynula poměrně dlouhá doba, a to doba dvou let. Ten trest vystihuje závažnost toho jednání, tu motivaci a vše, co k tomu přispělo, a považujeme ho za dostačující,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Eva Brázdilová s tím, že je potřeba klást důraz na výchovný účel trestu.

Státní zástupce navrhoval ve svém odvolání pro každého z obžalovaných peněžitý trest ve výši deset tisíc korun. „Nedomníváme se, že by bylo nutné k němu přistupovat,“ řekla k peněžitému trestu Brázdilová s tím, že jeho k ukládání je potřeba zásadní zištný motiv.

Hrad žádal skoro 400 tisíc. Prý porušili soukromí republiky

Podle zmocněnce Hradu Marka Nespaly by měli obžalovaní zaplatit i nemajetkovou újmu, která byla v žalobě vyčíslena na 310 tisíc korun. Zároveň žádal jako náhradu škody 88 tisíc korun za poškození střechy, lanka a standarty. „Je poškozena Česká republika, její státnost a svrchovanost. Soukromí České republiky bylo porušeno,“ uvedl Nespala.

K určení výše nemajetkové škody by bylo podle soudů třeba dalšího dokazování, které by ovšem bylo předmětem občanskoprávního, a nikoliv trestněprávního řízení.

S uložením peněžitého trestu nesouhlasil ani obhájce obžalovaných Michal Pokorný. Podle něj nebyla trojice motivována obohacením. „Peněžitý trest je ukládán pachatelům, jejichž trestné jednání směřovalo k obohacení. Úvahy o peněžitém trestu jsou mimo skutková zjištění,“ řekl Pokorný. „Ochrana nemajetkové újmy vychází z ochrany fyzických osob,“ dodal.

Obžalovaní David Hons ani Matěj Hájek se středečního jednání nezúčastnili, Filip Crhák několik dní po červnovém rozsudku zemřel.

Dvě soudní kolečka

David Hons, Matěj Hájek a Filip Crhák v září 2015 v převlečení za kominíky a dělníka vylezli po lešení na střechu Hradu, sundali prezidentskou standartu a vyvěsili místo ní obří rudé trenky jako „standartu muže, který se nestydí za nic“. Tu zabalili a hodili ze střechy.

Později skupina Ztohoven oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala občanům České republiky. Po činu zveřejnili prohlášení, ve kterém kritizovali například údajný příklon prezidenta Miloše Zemana k diktátorským režimům nebo jeho vulgarismy v živých přenosech. Policie je zadržela, když slezli dolů.

Trojice za to dostala v červnu u Obvodního soudu pro Prahu 1 půlroční trest s podmíněným odkladem na jeden rok za krádež, poškození cizí věci a výtržnictví. Zároveň mají zaplatit přes 60 tisíc korun za poškození střechy a ukradenou standartu. Stejný soud už jednou rozhodl, že se trojice trestného činu nedopustila a postoupil případ městské části Praha 1 jako přestupek.

Proti tomu si ale státní zástupkyně podala stížnost a případ se dostal na stůl pražského městského soudu. Ten zprošťující rozsudek zrušil a případ vrátil k obvodnímu soudu s tím, že obžalovaní mají být uznáni vinnými.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám