Hlavní obsah

Soud odmítl potrestat Ztohoven za trenky nad Hradem ve zkráceném řízení

Právo, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kauza ztracené prezidentské standarty se vrací zpátky od Obvodního soudu pro Prahu 1 k prošetření na státní zastupitelství. Soudkyně totiž nabyla dojmu, že celá kauza je příliš obtížná na to, aby se řešila ve zkráceném přípravném řízení. Právo na to upozornil člen skupiny Ztohoven.

Foto: Ztohoven, ČTK

Členové performerské skupiny Ztohoven stáhli 19. září na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky.

Článek

„Podstatou toho je, že soud má za to, že v dané věci není důvod vést zkrácené přípravné řízení, ale standardní vyšetřování,“ vysvětlil dozorující státní zástupce Jan Lelek.

Sám s tímto rozhodnutím ovšem nesouhlasí, a proto plánuje podat proti usnesení soudu stížnost. Věří, že podmínky zkráceného přípravného řízení splnili.

„Paní soudkyně řekla, že ten případ se nehodí do zkráceného řízení, protože nebyly předložené žádné důkazy o tom, že by to byli ti aktivisté ze skupiny Ztohoven, kdo poškodili střechu, a že to poškození střechy je nedostatečně stanoveno,“ vysvětlil Právu obhájce členů Ztohoven Michal Pokorný.

Podle něj by soudkyně uvítala, aby škodu odhadl znalec. Stanovení škody podle ceny oprav totiž prý není exaktní, protože není jisté, kdo škodu způsobil. Případně zda se opravovaly pouze škody, které způsobili členové skupiny Ztohoven.

Případ bude řešit běžný soud

Celou věc nyní bude muset posoudit nadřízený soud, tedy Městský soud v Praze.

Ačkoli lhůta na vyřízení není nijak dána, státní zástupce předpokládá, že rozhodnutí o vyřízení stížnosti by mělo být zhruba za měsíc.

Členové skupiny Ztohoven byli podezřelí z krádeže, výtržnictví a poškození cizí věci. V návrhu na potrestání byla celková škoda činu vyčíslena na zhruba 90 tisíc korun, z čehož 33 tisíc korun měla stát právě ona prezidentská vlajka.

Zeman obdivuje rychlost

Prezident Miloš Zeman se vzápětí vyjádřil na adresu soudkyně, že obdivuje rychlost, s níž rozhodla. Předpokládá, že se na střeše Hradu byla podívat.

Zřejmě však reagoval na kusou informaci, že soudkyně skupinu nepotrestá, jak informovala agentura ČTK. Soudkyně tak sice formálně rozhodla, ale právě z toho důvodu, že případ podle ní není na rychlé rozhodnutí a měl by jej řešit běžný soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám