Hlavní obsah

Podmínky za rasový útok projedná odvolací soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Trojice mladíků, která loni v červnu zaútočila z rasových důvodů na romský manželský pár v Jeseníku, stane znovu před soudem. Okresní státní zastupitelství v Bruntále totiž podalo odvolání proti rozhodnutí jesenického soudu, který mladíky potrestal tříletou podmínkou.

Foto: Patrik Pařízek

Zástup nedočkavých cestujících vyhlíží tramvaj

Článek

"Odvolání bylo podáno. K důvodům se ale nebudu vyjadřovat a žádné další informace nebudu podávat," řekl dnes ČTK bruntálský okresní státní zástupce Libor Malý.

Rozhodnutí žalobců potěšilo jesenické Romy, kteří verdikt soudu považovali za nepřiměřené nízký. Rozsudek už dříve vyvolal vlnu nevole mezi romskými organizacemi.

"Jsme moc rádi, že bude další soud. Určitě jej budeme sledovat," řekl dnes ČTK předseda sdružení Za lidská práva romských spoluobčanů Dušan Badi.

Zjitřená atmosféra a pokus o sebevraždu

Opilí mladíci napadli romský manželský pár loni v létě v jejich bytě. Oběti jim samy otevřely, neboť se Petr Blajze, Martin Jaš a Martin Stiskala představili jako policisté. Následně těhotnou ženu udeřili dlažební kostkou do oka a jejího muže pořezali v obličeji a na hrudi. Okresní soud v Jeseníku je za tak brutální napadení začátkem ledna potrestal tříletou podmínkou. 

Jen několik dní po vynesení nepravomocného rozsudku se dva z odsouzených zapletli do dalšího incidentu s Romy. Podle podezření patřili do skupiny mladíků, kteří slovně napadli Romy přímo před budovou jesenické radnice. Policie případ vyšetřuje a zatím se jí ani nepodařilo jednoznačně určit, kdo patřil mezi útočníky a kdo mezi napadené. Po této hádce se jeden ze souzených mužů pokusil o sebevraždu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám