Hlavní obsah

Podmínka a osm milionů. Miliardář Zemek se dohodl na trestu za soláry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Na podmínce a peněžitém trestu osm milionů korun se dohodl se státní zástupkyní miliardář Zdeněk Zemek (70) v kauze podvodně získané licence pro jeho fotovoltaickou elektrárnu VT Sun v Chomutově. Soud k rozhodnutí připojil ještě náhradu škody 18,6 milionu korun, které musí Zemek zaplatit České republice. Licenci získal podnikatel ještě před koncem roku 2010 těsně před tím, než se o více než polovinu snížily výkupní ceny ze solárů. Dohodu schválil v pátek brněnský krajský soud.

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Zemek

Článek

Sedmdesátiletého Zemka poslalo před soud Vrchní státní zastupitelství v Olomouci kvůli jeho chomutovské elektrárně. Stejně jako další podnikatelé se Zemek podle obžaloby snažil všemi způsoby zajistit, aby elektrárna dostala licenci ještě v roce 2010, i když nebyla dokončená.

Dokončené projekty totiž měly tehdy garantovanou výkupní cenu přes 12 tisíc korun za megawatthodinu, pokud by licenci získaly o den později, tedy už v roce 2011, výkupní cena by byla jen 5500.

Podle obžaloby mohla státu vzniknout škoda 360 milionů korun.

Zemek chce místo k soudu na operaci

Krimi

Za čachry s licencemi, které vydával Energetický regulační úřad (ERÚ), už justice potrestala i dva Zemkovy syny Alexandra a Zdeňka v případu solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Podle verdiktu neoprávněně dostali licence na základě nepravdivých revizních zpráv, přičemž získali výhodnější výkupní cenu za solární elektřinu. Oba už si tresty vězení odpykali.

V Ostravě padl trest za nezákonné udělení licencí pro solární elektrárny

Krimi

Zemek se dlouho k soudu nedostavoval s odkazem na svůj zdravotní stav. Senát brněnského soudu v čele s Petrem Jirsou v mezidobí potrestal další žalované v případu Zemkovy elektrárny. Zemek se poté dohodl se státní zástupkyní Janou Vítkovou na tříletém vězení s podmíněným odkladem na pět let, k čemuž má zaplatit jako trest ještě osm milionů korun.

Soudce: Jedná se ale o slušného člověka

Soud rozhodl i o tom, že podnikatel musí zaplatit také škodu 18 milionů korun. „Podepsal nepravdivý protokol o tom, že dílo bylo předáno bez výhrad, ačkoli věděl, že je teprve ve výstavbě. To nechal doručit společně s nepravdivou zprávu o revizi,“ prohlásila státní zástupkyně s tím, že Zemek se ještě na ERÚ v prosinci 2010 několikrát obrátil s nepravdivými informacemi, aby nakonec skutečně licenci získal.

Odsouzení bratři Zemkovi podali ústavní stížnosti v kauze solárních elektráren

Krimi

„S ohledem na věk a zdravotní stav obžalovaného soud dospěl k závěru, že dohodu schvaluje. Ze spisu plyne, že to, co se stalo, bylo způsobeno i samotnou Českou republikou, kdy na konci roku 2010 nastal chaos s výkupními cenami a ERÚ nebylo personálně posíleno,“ prohlásil soudce Jirsa.

„Bohužel obžalovaný zvolil z několika řešení to nesprávné a postižitelné trestním právem. Jedná se ale o slušného člověka a tyto okolnosti způsobily, že nyní seděl před trestním senátem,“ dodal Jirsa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám