Hlavní obsah

Zemek chce místo k soudu na operaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už před dvěma lety se měl před brněnským krajským soudem zpovídat miliardář Zdeněk Zemek kvůli údajně předčasně zprovozněné solární elektrárně. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu jeho možný podíl na činu soud vyloučil k samostatnému projednávání, a k případu se tak měl trestní senát vrátit na začátku dubna.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miliardář Zdeněk Zemek

Článek

Jenže i když soud vypsal několik termínů hlavních líčení, žádné nejspíš neproběhne. Zemek totiž týden na to poslal omluvu s odůvodněním, že podstoupí pod vedením rakouského lékaře náročnou operaci závažného onemocnění.

Justice už dříve potrestala vězením dva Zemkovy syny

Případ souvisí s ukončením programu výhodných výkupních cen elektřiny v roce 2010. Pokud tehdy solární elektrárny získaly licenci od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) do konce roku, dosáhly na více než dvojnásobnou výkupní cenu proti zařízením s licencí získanou až v roce 2011.

Někteří podnikatelé se proto rozhodli získat povolení za každou cenu. Justice už dříve poslala do vězení na šest let a devět měsíců i dva Zemkovy syny Alexandra a Zdeňka, kteří se podle verdiktů podíleli na neoprávněném získání licence pro svoje elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun.

Miliardář Zemek nemůže kvůli zdraví k soudu v kauze solárů, případ se projedná zvlášť

Krimi

I v nyní posuzovaném případě obžaloba tvrdí, že elektrárna dostala licenci neoprávněně. Na lavici obžalovaných byli bez Zemka tři lidé, jež měli ERÚ předkládat nepravdivé dokumenty. „Právě obžalovaný Zemek měl být tou osobou, která podepsala a nechala doručit ERÚ předávací protokol dosvědčující kompletnost a bezpečnost elektrárny, tento dokument obžaloba považuje za nepravdivý,“ upozornil před dvěma lety při zahájení procesu státní zástupce Radek Mezlík.

Soud nakonec potrestal jen manažera jedné ze Zemkových společností Jana Hudečka. „Podepsal nepravdivý předávací protokol, ačkoli věděl, že stavba je ještě nedokončená, a věděl, že tento dokument půjde na ERÚ, aby elektrárna dostala licenci ještě v roce 2010, a tím by měla nárok na výhodnější cenu elektřiny,“ řekl při rozsudku, který již potvrdil i vrchní soud, předseda senátu Petr Jirsa.

V Ostravě padl trest za nezákonné udělení licencí pro solární elektrárny

Krimi

Zemek bude mít podle informací Práva těžkou pozici při své obhajobě. Na dokumentu, za který soud trestal Hudečka, má být totiž i jeho podpis. „Pokud by soud vyslovil nevinu, musel by tím popřít sám sebe,“ řekl Právu zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Vinu popírá

Miliardářova obhajoba ale tvrdí, že Zemkovu nevinu dokáže. Hodlá se opírat o dosud neznámé výsledky vyšetřování ústecké kriminálky, podle kterého prý Zemkova elektrárna splnila na konci roku 2010 všechny požadavky.

„Proto měla dle zákona nárok na výkupní cenu roku 2010. Šetření potvrdilo i usnesení krajského státního zastupitelství, které máme nyní k dispozici,“ tvrdí Zemkova obhájkyně Naďa Kratochvílová. Zemek má své stíhání i odsouzení svých synů a spolupracovníků za hon na čarodějnice.

Odsouzení bratři Zemkovi podali ústavní stížnosti v kauze solárních elektráren

Krimi

„Investovali jsme stovky milionů do odvětví, které chtěl stát původně podporovat, ale cíleně změnil podmínky ve prospěch monopolních firem. Považujeme to za novodobý hon na čarodějnice nebo na kulaky jako v 50. letech. Stát zavírá nevinné lidi, ale jiné velkovýrobce a distributory energetiky dotuje z veřejných peněz,“ napsal ve svém prohlášení.

„Důkazy obžaloby jsou irelevantní a nedokazují, že elektrárna nebyla provozuschopná. Obávám se, že cílem je mě pouze záměrně poškodit,“ dodal Zemek.

Reklama

Výběr článků

Načítám