Hlavní obsah

Počet útoků na záchranáře je alarmující

– PRAHA
Novinky, ber

V úterý 2. listopadu, krátce před šestou hodinou večer, napadl v Praze opilý 62letý muž pracovníka záchranné služby. Útočník ohrožoval záchranáře nožem při převozu do nemocnice. Díky duchapřítomnosti záchranářů nebyl nikdo zraněn. Jde tak po téměř měsíci o další útok na pracovníka záchranky. Letos je to již 17 případ napadení v hlavním městě.

Článek

V loňském roce zaznamenali pražští záchranáři 51 napadení svých pracovníků, z toho 6 skončilo pracovní neschopností a 2 lidé byli dokonce hospitalizováni. Proti loňskému roku tak útoku přeci jenom ubylo. Pražští záchranáři mají ale stále obavy o svou bezpečnost. Proto se rozhodla pražská záchranná služba zajistit svým zaměstnancům kursy sebeobrany.

Záchranáři se snaží chránit

"Pražská záchranná služba obstarala pro své zaměstnance kursy sebeobrany," uvedla mluvčí Simona Cigánková s tím, že nejde o žádné bojové umění či praní se mezi sebou, ale o nácvik psychologického přístupu k agresorovi, útočníkovi či potencionálnímu útočníkovi.

Cigánková také dále uvedla, že záchranáři jsou vybaveni obrannými prostředky. "Pracovníci záchranky mají obranné spreje-tekuté střely," sdělila. V sanitkách je také nové alarmové tlačítko umístěné v kabině vozu. Pracovník zmáčkne tlačítko v případě, že se cítí ohrožen a do dispečinku přijde sms s žádostí o pomoc. My pak voláme policii, vysvětlila mluvčí.

"V kontextu značné rizikovosti a náročnosti výkonu povolání lékaře či zdravotníka záchranné služby bychom byli rádi, kdyby byly legislativní normou stanoveny dojezdové časy i pro ostatní složky integrovaného záchranného systému. Tyto normy má totiž pouze záchranka. Norma stanoví do 15 minut, naše dojezdy jsou v průměru kolem 8 - 10 minut," doplnila Cigánková.

Nejvážnější letošní útoky

Při posledním útoku z úterý napadl opilý muž při transportu do nemocnice zdravotníka, který seděl k muži bokem a připravoval se na další ošetření nožem s cca 12 centimetrovou čepelí. "Muž mířil zdravotníkovi z přibližně 40centimetrové vzdálenosti na břicho a chystal se bodnout," popsala mluvčí pražské záchranky Simona Cigánková. " Až s pomocí řidiče - záchranáře, který ihned zastavil a přispěchal svému kolegovi na pomoc, se podařilo muže zneškodnit a nůž útočníkovi vyrazit z ruky," doplnila Cigánková.

Útok, který se stal v říjnu byl pro pražské záchranáře doslova šokem. Sanitce, která vyjížděla z areálu pražské Vinohradské nemocnice, zabránil ve výjezdu řidič passatu. Ten poté vystoupil z vozu a pistolí mířil na záchranáře. Naštěstí se nikomu nic nestalo a muže zadržela policie.

Další případ z dlouhé řady napadení se odehrál letos v srpnu. Opilý 22letý muž z Havířova napadl pražské záchranáře. Rozeběhl se proti záchranáři, povalil jej na zem a způsobil mu zranění palce pravé ruky. Záchranná služba podala na muže trestní oznámení pro trestný čin ublížení na zdraví.

Okresní soud v Rakovníku poslal na dva roky do vězení 19letého mladíka, který v kempu Višňová na Rakovnicku napadl lékaře záchranné služby. Mladík, který v srpnu 2004 napadl lékaře, státnímu zástupci řekl, že si kvůli opilosti na nic nepamatuje. Lékaři přitom způsobil otřes mozku a zlomeninu nosu.

Lékař skončil s otřesem mozku

K doposud nejbrutálnějšímu napadení pracovníka záchranné služby patří ten, který se stále již před dvěma lety. Dva útočníky nejprve soud poslal na 4 a 2,5 roku do vězení. Kvůli procesnímu pochybení musel soud letos v záři rozsudek nad odsouzenými Tomášem Půtou a Václavem Chmelenským zrušit.

Soud nižší instance bude muset případ projednat znovu. Událost se stala v noci 28. dubna 2003 v Radotínské ulici v Praze 5. Opilý řidič osobního vozidla narazil do sloupu veřejného osvětlení a také do stromu. Po příjezdu sanitky a hasičů měli podle soudu Půta s Chmelenským napadnout lékaře záchranky.

Záchranáře prý jeden z nich udeřil pěstí do oka a pak ho na zemi kopal do hlavy a do těla. Druhý se k němu přidal. Útočníci poté údajně napadli i ostatní členy posádky sanitky a také hasiče, kterým se však podařilo Půtu s Chmelenským nakonec zneškodnit a předat policii. Napadený lékař měl po útoku zraněnou hlavu, otřes mozku a pohmožděniny po celém těle.

Novela z roku 2004 postihuje útočníky tvrději

Zákonodárci schválili minulý rok novelu zákona, která označuje útok na záchranáře za přitěžující okolnost, za kterou může soud uložit přísnější trest. Norma sice nestanovuje přímo konkrétní tresty pro takové útočníky, soudci se ale můžou při rozhodování o výši trestu přiklonit k horní hranici trestní sazby.

Před schválením loňské novely například fyzické napadení, po němž skončí záchranář v nemocnici, mohl soud kvalifikovat jako úmyslné ublížení na zdraví a potrestat útočníka podmíněným trestem nebo veřejnými pracemi. Novela, která nyní platí se může přiklonit třeba až k trestu dvou let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Za napadení záchranáře dostal dva roky

Okresní soud v Rakovníku poslal na dva roky do vězení 19letého muže, který loni v kempu Višňová na Rakovnicku napadl lékaře záchranné služby. Obviněný...

Výběr článků

Načítám