Hlavní obsah

Počet obviněných ještě poroste, řekl žalobce kauzy metanol

Zlínský žalobce Roman Kafka, který vyšetřuje metanolovou kauzu, v rozhovoru pro Právo řekl, že počet obviněných ještě poroste. Zatím je obviněno 52 lidí, 25 je ve vazbě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní zástupce zlínské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně Roman Kafka (vlevo) a policejní prezident Martin Červíček

Článek

Jednatele Likérky Drak z Chvalčova na Kroměřížsku Pavla Čanigu (42) viníte z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Většina obviněných je dosud šetřena pro nedbalostní trestní čin. Je tomu tak i u tohoto muže?

Ne, podle nás se tohoto činu dopustil úmyslně.

U třech dříve obviněných mužů (Tomáš Křepela, Rudolf Fian a Jiří Vacula) už došlo k překvalifikování jejich skutků na obecné ohrožení, čímž jim hrozí až doživotí. Budete tímto směrem postupovat i v případě Pavla Čanigy?

To bych zatím nechtěl komentovat. Nemáme ale potvrzeno, že by se zboží dostalo do širšího oběhu. Skončilo zřejmě jen ve skladech distribučních společností.

Obvinili již policisté v souvislosti s Likérkou Drak kromě jejího jednatele i další osoby?

Ne, pouze jeho.

A je možné, že ve spojitosti s touto firmou padnou v nejbližších dnech další obvinění? Například u Roberta Sedlaříka (38), jednatele distribuční společnosti Verdana?

Zatím po něm stále pátráme. Samozřejmě že i on je podezřelý ze spáchání obdobného trestného činu, jako je tomu u jednatele likérky.

Kolik je do dneška obviněno lidí v kauze metanol?

Po republice už je jich víc než padesát. Dá se však předpokládat, že jejich počet ještě poroste. Zatím nemáme sloučené všechny případy. V těchto dnech jsme proto oslovili všechna státní zastupitelství, hlavně na severní Moravě, aby nám postoupila konkrétní věci ke společnému řízení. Jen ve zlínské větvi se však můžeme bavit asi o dvaceti obviněných.

Přehodnotíte méně závažné trestné činy na obecné ohrožení u dalších obviněných osob?

Zatím k tomu nedošlo. Ale není vyloučeno, že dojde k překvalifikování u některých stíhaných osob, a to z nedbalostní trestné činnosti na úmyslnou, alespoň ve vztahu k ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Prošetřujete spojitost jednatele Likérky Drak a společnosti Morávia-Chem ze Zlínska, respektive podnikatele Radka Březiny, který, ač není uvedený v obchodním rejstříku, stojí za chodem hrobické firmy vyrábějící nemrznoucí směsi Cinol?

Sám Čaniga již dříve řekl, že suroviny na výrobu lihovin pocházely z Morávia-Chemu. A dvaačtyřicetiletý Březina byl přitom v minulosti rovněž podezřelý z nelegálních obchodů s lihem. Prověřujeme všechny možnosti. Víc bych to teď nechtěl komentovat.

Máte představu, jak dlouho potrvá vyšetřování celé kauzy, než se dostane k soudu?

Vyšetřování bychom chtěli uzavřít do roka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám