Hlavní obsah

Pobodanou studentku ze Žďáru pustili z nemocnice

Novinky, Ondřej Kořínek
Žďár nad Sázavou

Sedmnáctiletá dívka, kterou bodla do břicha 26letá útočnice ve střední škole ve Žďáru nad Sázavou, byla propuštěna do domácího léčení. Na dotaz Novinek to ve středu uvedl mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl. Studentka v nemocnici podstoupila operaci a poté byla hospitalizována na jednotce intenzívní péče.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Studenti odcházejí ze školy, kde zaútočila žena z Ostravska na studenty.

Článek

„Dívka byla propuštěna do domácího ošetřování v pondělí, její stav je dobrý, bodná rána se jí dobře hojí. Neměly by být žádné komplikace,“ sdělil Kratochvíl.

Jak dlouho bude dívka v domácím léčení, není podle mluvčího nyní možné říci. „Záleží na tom, jak se bude rána dále hojit,“ doplnil mluvčí.

Vyšetřování případu mezitím dále pokračuje, mimo jiné také zkoumáním psychického stavu pachatelky. „Probíhají výslechy zúčastněných osob a svědků. Výsledky znaleckých zkoumání budeme znát v řádech týdnů,“ řekla Novinkám mluvčí policie Dana Čírtková.

Hrozí jí výjimečný trest 

Tolik štěstí jako zraněná školačka neměl při útoku schizofreničky minulý týden šestnáctiletý Petr V., který svým činem zachránil jinou spolužačku. Té pomohl, když na ni pomatená žena zaútočila. Na následky bodného zranění hrudníku zemřel i přes intenzívní první pomoc. [celá zpráva]

Když se útočnice po pobodání chlapce hnala za zachráněnou dívkou, vrhla se na jinou procházející studentku. Tu bodla do břicha a vzala si ji jako rukojmí. Pomohl jí až vyjednavač, jenž se za ni jako rukojmí nechal vyměnit. Policista byl zraněn na hlavě ve chvíli, kdy člen zásahové jednotky zneškodnil útočnici taserem. [celá zpráva]

Spolužáci se loučí s ubodaným chlapcem ze Žďáru nad SázavouVideo: Novinky

Pachatelka podle policie útočila také v květnu 2012 v Havířově. Napadla sedmiletou dívku, kterou zachránila vychovatelka. Po obvinění bylo její trestní stíhání zastaveno kvůli psychickému stavu. Do února 2014 byla v psychiatrické léčebně, odkud ji soud propustil na doporučení opavských lékařů. Nyní se měla léčit ambulantně. Postup léčebny a soudů dal prověřit předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V souvislosti s případem rezignoval ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek. Prezident Miloš Zeman s premiérem uctili v pátek zavražděného mladíka přímo ve žďárské škole. Zeman zároveň řekl, že by mladíka mohl příští rok vyznamenat. [celá zpráva]

Kriminalista popisuje útok ve střední školeVideo: Česká televize ČT24

Šestadvacetiletá žena, která si školu k útoku vybrala podle svých slov náhodou na internetu, byla obviněna z trestného činu vraždy a braní rukojmí. Hrozí jí až výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám