Hlavní obsah

Pijáci si stále nedají říct, objevují se další otravy metanolem

Právo, hon, vor
Aktualizováno

I přes doposud panující prohibici a přesto, že policie stále varuje před konzumací alkoholu pochybného původu, si někteří lidé nedají říct a nemocnice v Moravskoslezském kraji hlásí další hospitalizované. Ve čtvrtek dostala policie informace o dalších lidech s vážnými zdravotními problémy po požití metylalkoholu. První případ otravy hlásí rovněž Karlovarský kraj.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Jsou hlášeny další dvě intoxikace metylalkoholem. Devětadvacetiletý muž byl hospitalizován ve středu v podvečer na Frýdecko-Místecku, šestapadesátiletý muž přišel do nemocnice v Ostravě,“ potvrdila mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Policisté ve čtvrtek nalezli a kontaktovali také dvaašedesátiletého muže, kterým popíjel s šestapadesátiletým mužem. „Zpočátku kriminalistům tvrdil, že je v pořádku a nepociťuje obtíže, nicméně při lékařském vyšetření a následných rozborech byla zjištěna intoxikace metylalkoholem i u tohoto muže. I tento třicátý poškozený byl hospitalizován v nemocnici,“ doplnila policejní mluvčí.

Jen v Moravskoslezském kraji se počet lidí, kteří skončili v nemocnicích, zvýšil na 29 osob.

Muž se Sokolovska má štěstí, vyvázne bez následků

Otravy se však objevují i v dalších regionech. "Interní oddělení Nemocnice Sokolov přijalo ve středu 26. září 55letého pacienta ze Sokolovska s podezřením na otravu metylalkoholem k hospitalizaci,“ potvrdila mluvčí sokolovské nemocnice Petra Soukupová.

„Po provedení testů se tato otrava potvrdila a ihned jsme započali léčbu a detoxikaci pacienta etanolem a leukovorinem,“ pokračovala mluvčí. „Potíže, které pacient měl, ustoupily a nebylo nutné provádět hemodialýzu. Během léčby stále klesá hladina metanolu v krvi, pacient je stabilizován a prozatím předpokládáme uzdravení bez následků,“ dodala mluvčí.

„Pacienti by si měli i nadále dávat pozor, jaký alkohol požívají, přestože je již prohibice ukončena,“ připomněla Soukupová. „Chtěl bych znovu neprodleně vyzvat obyvatele Karlovarského kraje, aby byli opatrní, nepodceňovali nebezpečí ohrožení vlastního zdraví a života a vyhýbali se konzumaci podezřelých, neoznačených lihovin, které mohou obsahovat rizikové množství metanolu,“ vyzval obyvatele hejtman kraje Josef Novotný (ČSSD).

Metanol má již 26 obětí

Na otravu metylalkoholem, který se na počátku září dostal od nelegálních výrobců do distribuce téměř po celé republice, již zemřelo 26 lidí. Nejvíce obětí je v Moravskoslezském kraji, kde o život přišlo devět žen a sedm mužů.

Za hlavní pachatele situace policie označila dva podnikatele, kteří smrtící směs dali do oběhu. V celé kauze je obviněno již několik desítek dalších lidí, zejména překupníků, kteří nezdaněné a životu nebezpečné lihoviny prodávali načerno.

Reklama

Výběr článků

Načítám