Hlavní obsah

Pětice státních kontrolorů míří k soudu. Podle žalobce znevážili pověst České republiky

Právo, pab

Pětice státních úředníků z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) půjde k soudu za zneužití pravomoci úřední osoby. Dva z nich jsou navíc podezřelí z přijímání úplatků. Podle tachovského žalobce Ondřeje Wendlera pomáhali legalizovat dovozy květin a ovoce do Ruska a Běloruska ze zemí, ze kterých tento druh zboží oba východoevropské státy oficiálně zakázaly přímo dovážet.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podal jsem obžalobu z několika trestných činů na celkem 13 osob, z toho pět z nich jsou zaměstnanci ÚKZÚZ,“ potvrdil Právu v pondělí Wendler. Podle něj úředníci vydávali na zboží rostlinného původu prázdná rostlinolékařská osvědčení garantující nezávadnost a kvalitu, která pak předali dalším osobám. Ty následně do dokumentu s úředním razítkem a podpisem inspektora dopsaly konkrétní produkt,“ uvedl státní zástupce s tím, že ve skutečnosti žádné kontroly neprobíhaly.

Listiny následně putovaly do Polska a Litvy, odkud doprovodily rostlinné zásilky do zemí Ruské federace nebo Běloruska. „Zboží fakticky v České republice nikdy nebylo,“ dodal Wendler.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu skupinu monitorovali od května 2016. V dubnu následujícího roku pak zahájili trestní stíhání třinácti podezřelých. „Svým jednáním obžalovaní úředníci významně znevážil pověst České republiky. Vydali tisíce osvědčení o tom, že stát ručí za kvalitu něčeho, co ani neviděli, natož aby to zkontrolovali,“ upozornil státní zástupce.

Jsou mimo službu

Podle mluvčího policejní centrály Jaroslava Ibeheje se podařilo u některých z obviněných úředníků zadokumentovat, že za vystavení dokumentů dostali zaplaceno. „Za jedno rostlinolékařské osvědčení jim měla být předána částka v minimální výši 600 Kč. Tímto způsobem mělo být v průměru vystaveno 500 nezákonných osvědčení za pouhý měsíc,“ dodal Ibehej.

Podle šéfa sekretariátu ředitele ÚKZÚZ Jaroslava Juřici jsou obžalovaní zaměstnanci postaveni mimo službu. „Pobírají jen část mzdy,“ doplnil Juřica. O tom, zda vedení ústavu vyčká s personálním rozhodnutím do pravomocného rozhodnutí soudu, nechtěl Juřica spekulovat. „Nějaké kroky chystáme, ale zatím zůstává vše při starém,“ dodal.

ÚKZÚZ je specializovaný orgán státní správy, který spadá pod ministerstvo zemědělství. Především dohlíží na výrobu rostlinných komodit v ČR, ale také kontroluje a dozoruje jejich dovoz a vývoz, čímž chrání území před zavlékáním a rozšiřováním škodlivých organismů.

Reklama

Výběr článků

Načítám