Hlavní obsah

Pět let za skalpování těhotné družky

Právo, Novinky, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOKOLOV

Na pět let poslalv pátek sokolovský soud do vězení Rudolfa Janského. Loni o silvestrovské noci kuchyňským nožem skalpoval svou o pět let mladší těhotnou družku Vladimíru Divotyanovou a před měsícem ji navíc znovu napadl a zbil.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený Janský má bohatou kriminální minulost.

Článek

Divotyanová je kvůli vážným zraněním dosud v nemocnici. U soudu včera vypovídal soudní znalec z oboru psychiatrie Vladimír Beran a Janského označil za primitivní osobu a alkoholika.

Nicméně podle jeho posudku je Janský bez známek duševní nemoci a za své jednání byl odpovědný. "Věděl, že má zvýšenou toleranci na alkohol a v opilosti je agresivní," uvedl Beran. Rovněž doporučil ústavní protialkoholní léčbu. Sokolovský soud mu vyhověl.

Soudce Radoslav Krůšek neshledal v případě žádnou polehčující okolnost a vyhověl státnímu zástupci, který požadoval trest v polovině trestní sazby. "Nelze přistoupit na to, aby se rodinné hádky řešily noži a skalpováním," řekl soudce s tím, že nevěří Janskému, který v závěru líčení řekl, že svého činu lituje.

"Jste nebezpečnou osobou," řekl Krůšek na závěr Janskému.

Ženu týral opakovaně

Jeho obhájce žádal nepodmíněný trest a ústavní protialkoholní léčbu. Požadavek zdůvodňoval výpovědí Divotyanové, která u předchozího líčení řekla, že se jednalo o nešťastnou náhodu.

"Měla jsem dlouhé vlasy a provokovala jsem ho, že se nechám ostříhat. Vzal nůž a chtěl mi je uříznout, ale sjela mu ruka. Nechtěl mi ublížit," popsala soudu svou verzi žena, které po útoku chyběla na temeni hlavy kůže i s vlasy o rozměrech pět krát čtrnáct centimetrů.

Janský, poté co na Silvestra skalpoval Divotyanovou, stačil ještě při převozu do cely zdemolovat policejní vůz. Letos v říjnu svou družku opětovně napadl. Tentokrát v bývalých pivovarských sklepích u Kynšperka, kde ji zbil pěstmi, kopal do ní a uhodil ji dřevěnou tyčí. Pak ji odvedl k řece a umyl ji krev.

Rudolf Janský už byl odsouzen za znásilnění své bývalé ženy, kterou rovněž ohrožoval nožem, a za neplacení výživného. Obě strany si nechaly lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Žena omlouvá druha, který ji skalpoval

Kuchyňským nožem skalpoval a pořezal o Silvestrovské noci 2003 svou těhotnou družku Vladimíru Divotyanovou šestatřicetiletý Rudolf Janský z Kynšperka...

Výběr článků

Načítám