Hlavní obsah

Pervitinový gang vařil tři tisíce dávek týdně, policie ho rozprášila

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Těžkou ránu drogovému prostředí na Ostravsku zasadili moravskoslezští kriminalisté, kteří ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení provedli razii u výrobců a dealerů pervitinu. Ve vazbě skončilo deset lidí, jedenáctý putoval rovnou do výkonu trestu, protože policie po něm dva roky pátrala kvůli tomu, že nenastoupil do vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Výrobce pervitinu zadržela zásahovka Video: Policie ČR

 
Článek

O jednom z největších zátahů proti výrobcům drog za poslední roky informovala v pondělí policie. „Akci jsme připravovali několik měsíců, protože jsme se snažili postihnout nejenom drobné dealery, ale chtěli jsme se dostat přímo k výrobcům,“ uvedl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Foto: Policie ČR

Zbraň nalezená u dealerů.

Při domovních prohlídkách policie zajistila kilogram surového pervitinu před zpracováním a 300 gramů již hotové drogy. „Zajistili jsme také finanční prostředky a šperky v hodnotě asi půl miliónu korun a také několik automobilů, které obvinění použili k trestné činnosti,“ dodal Kužel.

Foto: Policie ČR

Zbraň nalezená u dealerů.

Mezi obviněnými je i několik cizinců. Podle policie skupina vyráběla pervitin z léků obsahujících pseudoefedrin, které ve velkém dovážela z Polska. Bližší podrobnosti k tomu, kde se drogy vařily, policie odmítá sdělit.

Foto: Policie ČR

Zbraň nalezená u dealerů.

Kilogram za 1,8 miliónu

Mezi jedenácti obviněnými ve věku od 27 do 54 let jsou i tři ženy. Pervitin, který skupina vyráběla a distribuovala, byl velmi kvalitní a dosahoval téměř laboratorní čistoty. „Byli schopni vyrobit asi jeden kilogram pervitinu týdně a dělali to v řádu měsíců. Takže si určitě dokážete spočítat, jaké byly jejich zisky,“ řekl zástupce ředitele ostravské policie Radovan Vojta. Z jednoho kilogramu drogy lze vyrobit zhruba tři tisíce dávek, přičemž cena jedné se pohybuje od 450 do 600 korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Krajský policejní ředitel Tomáš Kužel (vpravo) ukazuje 100 gramů pervitinu, ze kterého lze vyrobit tři tisíce dávek. Vlevo náměstek ostravského policejního ředitele Radovan Vojta.

„Dopad na drogovou scénu bude určitě citelný, ale samozřejmě si nedělám iluze, že jsme v Ostravě odstranili drogový problém,“ doplnil Radovan Vojta.

Foto: Policie ČR

Zbraň nalezená u dealerů.

Policisté při sledování skupiny zjistili, že někteří členové jsou vybaveni nelegálně drženými zbraněmi. Právě proto byly do akce povolány obě speciálně vycvičené a vybavené jednotky - krajská zásahová jednotka i Útvar rychlého nasazení. Policisté následně při prohlídkách zajistili samopal a samonabíjecí pistoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám