Hlavní obsah

Pelta a náměstkyně rozdělovali dotace za půl miliardy, tvrdí policie

Praha

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta a náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová se scházeli v pronajatém bytě, kde spolu probírali dotace pro sport. Vyplývá to z policejních dokumentů, které získal Český rozhlas Radiožurnál. Podle policie tak Kratochvílová způsobila škodu 454 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta u soudu

Článek

Kratochvílová dotace údajně rozdělovala podle Peltova přání.

„Miroslav Pelta úmyslně za účelem získání výhodnějších podmínek v dotačních programech využíval mileneckého poměru se Simonou Kratochvílovou a při osobních schůzkách v bytě, který kvůli tomu pronajal, požadoval neoprávněně jako zástupce žadatele o dotace na úkor dalších žadatelů o dotace přednostně neveřejné informace k předmětu soutěže k dotačním programům, k jednotlivým žádostem o dotace (projektům) a k průběhu procesu hodnocení žádostí a dále ovlivňoval rozhodování Kratochvílové,” citoval Radiožurnál policejní spis.

Policie sledovala Peltu, Kratochvílovou a jejího podřízeného Zdeňka Břízu od loňského listopadu. Odposlouchávací zařízení instalovali policisté i do inkriminovaného bytu. Podle odposlechů policie zjistila, že Kratochvílová dává Peltovi přednostně informace o znění připravovaných dotačních programů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policie přivádí k soudu náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která je obviněna v případu korupce okolo šéfa fotbalu Miroslava Pelty.

Spolu se pak podle policie domluvili například na tom, jak rozdělit takzvané investiční dotace pro rok 2017 v celkové výši 454 miliónů korun. A to ještě předtím, než vůbec zasedla expertní komise ministerstva školství, která o nich rozhoduje, připomíná Radiožurnál.

Podle policie z odposlechů vyplývá, že z 50 schválených projektů nejméně 21 před jednáním komise přímo řešila Kratochvílová s Peltou. Vyšetřovatelé vzniklou škodu vidí v tom, že ani jeden z 50 projektů nebyl vybrán podle zákonných kritérií.

Policie zadržela Peltu, Břízu a Kratochvílovou 3. května. [celá zpráva]

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) pak Kratochvílovou odvolala z funkce [celá zpráva].

Následně zastavila dotace pro fotbal [celá zpráva], aby 9. května nakonec rezignovala [celá zpráva].

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám