Hlavní obsah

Pátrání po Aničce: jazýček vah se vychyluje směrem k únosu

– Praha
Právo, Josef Koukal

Tři týdny bezvýsledného pátrání po devítileté Aničce Janatkové v okolí zahrádkářské kolonie v pražské Troji, kde byla naposledy spatřena, nahrávají podle experta na násilnou kriminalitu Josefa Douchy stále víc teorii, že dívka byla unesena.

Článek

„Je pravda, že podrobné propátrání prostoru, kde zřejmě došlo ke kontaktu pachatele s Aničkou, bylo neúspěšné. Díky tomu začíná získávat na váze varianta únosu,“ řekl Právu bývalý policista, který stál například v čele týmu vyšetřovatelů tzv. orlických vražd.

„Pokud by byl na dívce spáchán násilný čin, nepředpokládám, že by byla odvezena tak daleko mimo ten prostor, aby ji pátrači neobjevili,“ podotkl Doucha.

Přesto je přesvědčen, že ve hře zůstávají minimálně dvě verze, a to jak únos, tak násilný trestný čin s následným ukrytím těla oběti.

Naopak možnost, že by dívka například utrpěla úraz při dětské hře a spadla do některé z těžko přístupných kanalizačních šachet v okolí, je podle bývalého kriminalisty už velmi nepravděpodobná.

„To souvisí s podrobným propátráním terénu v uplynulých týdnech. Nedá se to vyloučit, ale je to čím dál méně pravděpodobné,“ uvedl Doucha.

Kauzu dál vyšetřuje 70členný tým

Na případu nadále pracuje 70členný tým Anička, který byl sestaven ze specialistů na závažnou kriminalitu pražským krajským policejním ředitelstvím.

Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká ve čtvrtek zásadně odmítla spekulace některých médií, že případ od pražských kolegů převzaly specializované útvary s celostátní působností, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu či útvar cíleného pátrání známý pod názvem „lovci lebek“.

„Nic takového nebylo zapotřebí, podobné spekulace se nezakládají na pravdě,“ uvedla Kopecká.

Její slova potvrdila i mluvčí pražské policejní správy Andrea Zoulová, i nadále však podle ní trvá informační embargo na jakékoli podrobnosti z vyšetřování případu.

Kromě obvinění 41letého muže, který je podezřelý z podílu na zmizení Aničky a kterého z rozhodnutí soudce vyšetřuje policie na svobodě, nemá zatím vyšetřování další hmatatelné výsledky.

I tak expert Doucha nevidí důvod pro kritiku postupu policistů. „Myslím, že policie postupuje standardně, jak je v obdobných případech zvykem, a jen čas, který se nezadržitelně protahuje, hraje proti ní. To je ale dáno charakterem případu,“ usoudil Doucha.

Vyjádřil se i k záměru soukromé společnosti CERD zveřejnit na internetu registr pedofilů, v němž by každý mohl zjistit, zda v jeho okolí žije člověk odsouzený v minulosti za násilí na dětech. [celá zpráva]

„Zveřejňovat takové údaje je naprosto nepřijatelné. Do registru se mohou dostat lidi naprosto nevinně, což pro ně může znamenat velikou újmu,“ komentoval záměr Doucha. Přivítal by však, kdyby podobný registr vznikl pro potřeby kriminální policie. „V takovém případě jsem všema deseti pro,“ dodal exkriminalista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám