Hlavní obsah

Patnáctiletý chlapec nadýchal v baru 2,1 promile

Právo, Jiří Růžička

Rekordmana v opilosti mezi dětmi a mladistvými objevili policisté na Uherskohradišťsku. Patnáctiletému návštěvníkovi baru v Hluku na Uherskobrodsku naměřili v dechu 2,1 promile alkoholu. Podle lékařů bylo dítě v ohrožení života.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Článek

„Hocha našli policisté v rámci speciální bezpečnostní akce, která proběhla o víkendu v okrese Uherské Hradiště. Bohužel za jediný večer policisté našli celkem devětadvacet přiopilých a notně opilých dětí,“ informoval v pondělí mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

„Hoch se mohl ocitnout ve vážném ohrožení. Jde o adolescenta, kde takové množství alkoholu představuje toxickou dávku,“ uvedla k případu primářka anesteziologicko resuscitačního oddělení nemocnice v Kroměříži Lenka Mergenthalová. „Při takovém stupni opilosti může dojít k hlubokému bezvědomí se všemi komplikacemi. Tou nejhorší variantou je udušení po vdechnutí zvratků, nebo zapadnutí jazyka v důsledku ochabnutí svalů na krku,“ vypočítala lékařka.

Opíjí se i desetiletí

„Velmi se přimlouvám, aby takové kontroly probíhaly a za nalévání alkoholu dětem a mladistvým byly přísné tresty. Na ARO už jsme měli i desetileté děti s otravou alkoholem, nejmladšímu opilému dítěti, které se k nám dostalo, bylo devět let,“ uvedla Mergenthalová. Doplnila, že i jednorázový exces přivodí druhotné komplikace a častější konzumace pak u mladistvých rychle vede k návyku a poškození orgánů.

„Zjištěné případy opilých dětí a mladistvých se týkaly osob ve věku patnáct až sedmnáct let.

Opilé děti policisté předávali zákonným zástupcům za asistence pracovnic ze sociálně právní ochrany dětí, které se s rodiči a dětmi přímo na místě domlouvaly na schůzku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám