Hlavní obsah

Patnáctiletá dívka z Brna, která usekla prst školačce, dostala čtyři roky

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně poslal na čtyři roky za mříže 15letou dívku, která loni v říjnu v lese usekla desetileté školačce prst. Soud ji uznal vinnou z pokusu o vraždu. Rozsudek není pravomocný. Na dotaz Novinek to ve čtvrtek řekla mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozsudek byl vynesen už na začátku června. Projednávání případu bylo neveřejné, jelikož je pachatelka mladistvá a oběť nezletilá.

V případu rozhodoval soud pro mládež, který ho řešil jako provinění, což je pouze jiné označení trestného činu. Jako tresty jsou v nejzávažnějších případech ukládána trestní opatření.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Obžalovaná byla uznána vinnou ze spáchání provinění vraždy ve stadiu pokusu, za což jí bylo uloženo trestní opatření odnětí svobody v trvání čtyř roků,“ informovala Polachová.

Navíc je obžalovaná povinna zaplatit náhradu škody ve výši 370 tisíc korun. „Se zbytkem nároku na náhradu škody a náhradu nemajetkové újmy byla poškozená odkázána na řízení ve věcech občanskoprávních,” konstatovala mluvčí soudu.

Školačku přivázala ke stromu

Během soudního stání vypovídali znalci a byly vypracovány znalecké posudky mimo jiné na psychický stav obžalované.

Pakliže by obžalovaná byla zletilá, hrozil by jí za pokus o vraždu spáchaný na dítěti až dvacetiletý či výjimečný trest.

Rozsudek není pravomocný, poněvadž se proti němu obžalovaná odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci. Státní zástupce si ponechal lhůtu na podání odvolání.

Incident se odehrál loni v říjnu v Brně. Podle tehdejších informací 15letá dívka vylákala 10letou školačku do lesa, kde ji přivázala ke stromu a mučila. Pořezala ji na ruce a poté jí sekerou usekla prst. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám