Hlavní obsah

Pašeráci heroinu půjdou definitivně za mříže

PRAHA

Trojice recidivistů půjde definitivně do vězení za to, že se před pěti lety pokusila do Francie propašovat kilogram heroinu. Pražský vrchní soud ve čtvrtek poslal Václava Metala a Antonína Jareše na sedm a Jana Šumavského na šest let do věznice s ostrahou.

Foto: Vratislav Konečný

Vila, kde na Ořechovce bydlel vzorný otec a organizátor holocaustu Otto Adolf Eichmann

Článek

Všichni tři pašeráci si před časem vyslechli u plzeňského soudu osvobozující rozsudek pro nedostatek důkazů. Odvolací senát byl ale jiného názoru a případ vrátil zpět. Pak krajský soud uložil tresty na deset až 11 let, ale ty se zase vrchnímu soudu zdály příliš přísné.

"Neprokázalo se, že by obžalovaní byli napojeni na mezinárodní organizovanou skupinu," vysvětlil mírnější tresty předseda odvolacího senátu.

Heroin v autě chtěl převézt Metal, na česko-německé hranici jej však odhalili celníci. Prokázal se doklady svého bratra a neměl řidičské oprávnění. V den zatčení trávil na svobodě osmý den. Právě byl propuštěn z vězení, kde si odpykal trest za loupež.

V cele se seznámil se Šumavským, který opatřil automobil. Narkoman Jareš, který si v minulosti odseděl ve francouzském vězení trest za držení drog, nechal v autě vybudovat úkryt pro balíček s heroinem. Odkud pocházela droga, se nezjistilo, neví se ani, komu měla být doručena.

Prý jel do Francie na výlet

Obžalovaní obchodování s drogami popřeli. Metal tvrdí, že jel do Francie na výlet a vůbec nevěděl, co v autě veze. "Měl jsem rodinné zázemí, domluvenou práci a otec mi půjčil peníze, musel bych být opravdu moc špatný člověk, abych tohle udělal," tvrdil soudu ve svém závěrečném slově.

Jareš zase popíral, že by měl ve Francii nějaké kontakty jen proto, že tam byl ve vězení. "Všechno je to jen souhra náhod," řekl.

Podle odvolacího soudu je však proti obžalovaným dost důkazů. U balíčku s heroinem byly totiž v autě také dvě platební karty s Jarešovým podpisem. U Jareše a Šumavského se při domovní prohlídce našly letenky do Paříže na den, kdy měl autem do země dorazit také Metal.

Reklama

Výběr článků

Načítám