Hlavní obsah

Parta podvodníků v parukách okradla banky v Praze o miliony

Praha

Používali paruky a umělé vousy, barvili si vlasy. Díky maskování a padělaným dokladům se šestici podezřelých podle policie podařilo okrást banky převážně v Praze o několik milionů korun. O případu v pátek informoval mluvčí policie Jan Rybanský.

Foto: Policie ČR

Podezřelí si říkali kvůli maskování „herci“.

Článek

Podezřelí podle vyšetřovatelů působili zejména v Praze na přelomu loňského a letošního roku. „Skupinka šesti osob často měnila vzhled i role mezi sebou, říkali si herci. Jejich účinkování po několika měsících ukončili detektivové z hospodářské kriminální služby,“ popsal mluvčí.

Na policii se obrátili zástupci bank s podezřením, že účty jejich klientů se staly terčem zájmu neznámých pachatelů. „Ti se podle všech zjištění mají vydávat za jejich klienty a prostřednictvím padělaných dokladů pak převádět finanční prostředky na svůj účet, či je v hotovosti vybírat přímo v pobočce. Vše se mělo odehrávat převážně v metropoli,“ upřesnil Rybanský s tím, že podezření se nakonec potvrdila.

Banka jí zablokovala podezřelou platbu pro známost z internetu, žena ji obešla a pak litovala

Bezpečnost

Stopy vedly k šestici lidí, kteří měli získávat informace o klientech peněžních ústavů z veřejně dostupných rejstříků nebo například sledováním zpráv na internetu.

„Pokud se veřejně prezentovala úspěšná firma či podnikatel, snažili se o nich získat potřebné informace a také fotografie osob. Poté si nechali vyrobit falešné doklady, které opatřili svou fotografií, a vyrazili na pobočku banky. Aby byli všichni co možná nejméně identifikovatelní, často měnili svou image. Nosili falešné vousy, používali paruky či si vlasy a vousy různě barvili. Z tohoto důvodu si začali říkat herci,“ zmínil mluvčí.

Foto: Policie ČR

Policie vyšetřuje rozsáhlé podvody v bankách.

Žádná nervozita

Obviněným podle policie pomohla i proticovidová opatření, kdy se mohli rovněž krýt rouškami.

„Před úředníky bank pak vystupovali sebejistě bez známky nervozity a zaváhání, u každého výběru měli předem připravenou legendu o majiteli, kterou si zjistili z dostupných zdrojů. Aby skutečný majitel účtu neodhalil prostřednictvím zpráv z banky, že je hotovost vybírána či převáděna, ještě před touto transakcí změnil ‚herec‘ u účtu kontaktní údaje,“ sdělil Rybanský.

Žena poslala falešnému lékaři přes milion, virtuální lásku zarazila až banka

Krimi

Kriminalisté dopadli podezřelou partu v uplynulých týdnech v Plzni a zajistili řadu padělaných dokladů, SIM karet, mobilních telefonů, elektroniky a různých doplňků potřebných k páchání této trestné činnosti.

Policie zadržené podezírá z několika trestných činů, například padělání a pozměnění veřejné listiny či podvodu, hrozí jim až osmileté vězení. Celkově škodu spočítali vyšetřovatelé na devět milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám