Hlavní obsah

Pardubického šéfa ODS nařkli, že zpronevěřil peníze sponzorů

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zastupitelství v Pardubicích řeší trestní oznámení, podle kterého měly být odcizeny peníze sponzorů, kteří se rozhodli podpořit Oblastní sdružení ODS Pardubice. Záměrně je prý obelhal Jiří Janků, předseda oblastního sdružení Pardubice.

Foto: ods.cz

Předseda oblastního sdružení ODS Pardubice Jiří Janků

Článek

Formálně bylo oznámení podáno na neznámého pachatele a autor se nepodepsal.

Jiřímu Janků je však jasné, kdo je jeho autor. Za vším vidí část místní ODS, která před loňskými komunálními volbami vytvořila vlastní sdružení Patrioti. To získalo v zastupitelstvu dva mandáty.

„Tipnul bych si, že za trestním oznámením stojí pan Pavel Nevečeřal, kterého ve sdružení Patrioti navedl Jiří Lejhanec. Pan Lejhanec neunesl prohru v boji o předsedu oblastního sdružení ODS,“ napsal Právu Janků, když mu redakce poskytla text trestního oznámení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Peníze prý nedanil

„To jsou věci, které jdou mimo mě. Poukazoval jsem na to, když jsem byl v ODS. Dnes už mě to naprosto nezajímá. Tvrzení pana Janků je lež, čistá lež,“ řekl Právu Lejhanec.

Janků měl údajně před volbami oslovovat sponzory ODS a přesvědčovat je, aby příspěvky na kampaň nezasílali na účet ODS, ale na konto firmy eBrána, kterou Janků řídí a vlastní.

„Předpokládáme obohacení asi o 500 tisíc. Tyto peníze však dostával i přímo do rukou bez smlouvy, a tudíž je ani nedanil a nepřiznával,“ píše se v trestním oznámení.

„Ať prokážou, že jsem zpronevěřil peníze jednoho jediného sponzora,“ směje se Janků.

V parlamentních volbách podporoval Simeona Karamazova, který se do Sněmovny jako jediný z Pardubického kraje dostal. Statisíce od sponzorů tehdy opravdu putovaly na účet společnosti eBrána, nikoli na účet ODS, a Janků to odůvodňuje tím, že vedl na podporu Karamazova vlastní kampaň.

„Řešili jsme to, peníze tam prokazatelně protekly mimo účty ODS, ale strana tím nebyla nijak dotčena, žádné peníze zcizeny nebyly. Ke stejnému závěru došla i celostátní kontrolní a revizní komise ODS. Byla to soukromá aktivita pana Janků,“ řekl ČTK předseda regionálního sdružení ODS Radim Jirout, přestože právě jeho obral Karamazov o jediné poslanecké křeslo ODS v regionu.

Web zdarma

„Ty peníze nešly na můj účet, ale na účet Nadačního fondu Pardubicko podle Vás,“ upřesňuje Janků. Nadační fond zřídila eBrána, mělo na něm být 150 tisíc korun. Trestní oznámení je směřováno i proti softwarové firmě eBrána Jiřího Janků.

„Dalším závažným trestným činem je profitování z peněz města Pardubice a Pardubického kraje. Zde vydělává na veřejných zakázkách pro statutární město Pardubice a pro firmy patřící městu nebo Pardubickému kraji. Pravidelně je jediným účastníkem výběrových řízení,“ píše anonym.

Uvádí i devět příkladů společností, které spadají pod pardubický magistrát, od Služeb města Pardubic po Komorní filharmonii. „Pro ně jsme udělali webové stránky buď zadarmo, nebo za symbolickou cenu,“ mávl rukou Janků.

„Jména devíti zákazníků společnosti eBrána byla v souvislosti s trestním oznámením neprávem pošpiněna,“ sdělila Právu Hana Vaisová, vedoucí marketingového oddělení firmy.

„Budu s radostí spolupracovat s Policií ČR a nenechám se zastrašit ani anonymními SMS, kde pisatel špiní mou paní, mne a varuje, že už velmi brzy se na mne uvaří voda v kotli,“ napsal Právu Janků.

Reklama

Výběr článků

Načítám