Hlavní obsah

Padělatel bankovek předběhl policisty. Před zadržením se přihlásil

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Až osm let může ve vězení strávit 24letý mladík, kterého policie obvinila z toho, že vyrobil a potom platil padělky bankovek, které vyrobil na běžné počítačové tiskárně. Pod tíhou důkazů se po svém zatčení přiznal, přesto skončil vzhledem k hrozícímu vysokému trestu ve vazbě.

Foto: Policie ČR

Součástí policejního spisu jsou i fotografie zadržených bankovek.

Článek

První padělané bankovky se v oběhu objevily v Ostravě během letních prázdnin. Policie následně začala několik týdnů shromažďovat důkazy a stopy, které je postupně přivedly až k mladému muži. „Policisté byli připraveni podezřelého zadržet, muž je však o chvíli předešel, neboť přišel na obvodní oddělení a k trestné činnosti se doznal. Navíc předložil hrst padělků,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. „Chtěl vědět, jestli to dokáže, hájil se tak při výslechu, uvedla mluvčí.

ČNB odhalila nové padělky bankovek, mají ochranný proužek

Ekonomika

Hospodářská kriminálka následně zdokumentovala, že muž za pomocí běžně dostupné techniky vyrobil bankovky v hodnotě 5000, 200 a 100 korun, a to v souhrnu za 30 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Součástí policejního spisu jsou i fotografie zadržených bankovek.

„Bankovky nejvyšší hodnoty se mu nepodařilo udat, a tak je zničil. U dvoustovek a stovek byl však v některých případech úspěšnější, podařilo se mu zaplatit za zboží v trafice. Převážnou část padělků však vyrobil krátce před tím, než se přišel policistům přiznat,“ dodala mluvčí.

Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání muže pro zločin padělání a pozměnění peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám