Hlavní obsah

Otec byl odsouzen za týrání synů, tvrdil jim, že jejich matka propadla šamanismu

Právo, Ludmila Žlábková

Rok a měsíc trvalo u Krajského soudu v Hradci Králové hlavní líčení s šestačtyřicetiletým mužem z Královéhradeckého kraje, který byl obžalován z týrání svých dvou nezletilých synů. V úterý ho soud uznal vinným a odsoudil ke třem letům vězení s pětiletou podmínkou. Hrozil mu přitom trest odnětí svobody na pět až 12 let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedl předseda trestního senátu Miroslav Mjartan, byla provedena celá řada důkazů, a to jak z popudu obhajoby, tak obžaloby.

„Podstatou tohoto procesu je otázka, kdo může za prokázaný špatný psychický stav chlapců, kteří prokazatelně v době od března do října 2012 utrpěli těžkou újmu na zdraví, včetně posttraumatické stresové poruchy. Zda to byl obžalovaný,“ uvedl předseda senátu.

Obrátil děti proti matce

Na počátku případu stály neshody obžalovaného s manželkou, s níž se vzájemně obviňovali ze špatného vlivu na děti. Žena podle něho sešla na cestu spiritismu a šamanismu. I když se po rozchodu nejprve dohodli na střídavé péči, po pár měsících se ukázalo, že není možná. Stačilo několik měsíců roku 2012 a otec začal syny obracet proti matce. Ti jeho názory převzali a zavrhli ji.

„Vinou nevhodného výchovného přístupu obžalovaného došlo u nezletilých k rozvoji syndromu odcizeného rodiče v jeho nejtěžší formě, tedy ve formě syndromu zavržení rodiče. Objevila se u nich také posttraumatická stresová porucha,“ domnívala se žalobkyně.

Podle vyřčeného verdiktu se například prokázalo, že obžalovaný dětem v rozporu se skutečností opakovaně a dlouhodobě sděloval, že je jejich matka zlá, je šamanka a provozuje šamanské rituály, má co do činění s drogami a dává jim léky obsahující omamné a psychotropní látky, po jejichž požití se mimo jiné nemohou hýbat. Tím v nich vzbudil obavu o jejich psychické a fyzické zdraví.

Naučené výpovědi

Podle mínění soudu byla skutečnost, že chlapci původně vypovídali proti matce, způsobena vnějším motivem, respektive třetí osobou. „Výpovědi obou působily naučeně, a to i v detailech,“ vysvětlil soudce Mjartan.

K relativně nízkému trestu přispělo i to, že obviněný je již několik let oddělen od svých dětí, což lze považovat za určitou formu potrestání.

Rozsudek není pravomocný, neboť si všechny strany ponechaly lhůtu na možné podání odvolání. Soud nerozhodl ani o náhradě nemajetkové újmy 5,5 miliónu pro poškozené chlapce a jejich zástupce odkázal na soud občanskoprávní.

Reklama

Výběr článků

Načítám