Hlavní obsah

Otec bojuje za zavražděného syna. Neuspěl u Ústavního soudu a píše ministrovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Jaroslav Berger z Varnsdorfu, jehož 18letého syna zabil schizofrenik, ani po čtvrt roce po rozhodnutí soudu a státního zastupitelství nevzdává boj. Stěžuje si na zastavení trestního stíhání dvacetiletého vraha, který skončil loni na podzim v zabezpečovací detenci. Otec oběti neuspěl u Ústavního soudu a nyní se chce obrátit na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Otec zavražděného Dominika už prošel se svou stížností na zastavení trestního stíhání všemi justičními stupni od vrchního státního zastupitelství přes Nejvyšší soud až k Ústavnímu soudu, který nedávno rozhodl.

„Dostal jsem email od koncipientky mého advokáta, že to odmítli, vůbec se tomu nevěnovali. Všichni dávají za pravdu státní zástupkyni Lence Letáčkové. Zjistili, že je nemocný, a tak to tak bude. Další možností je ministr spravedlnosti a pak evropský soud. Na ministerstvo už píšeme podnět,“ řekl Novinkám Jaroslav Berger.

Otec založil již na podzim petici na podporu svého zemřelého syna, kde kritizuje postup justice i lékařů. „Psal jsem ve středu o mých narozeninách Dominikovi pomyslný dopis a sdílel jsem také petici. Odezva lidí na Facebooku byla obrovská, do dnešního dne má přes 13 tisíc sdílení. Obyčejní lidi stojí při mně,“ vylíčil otec.

Rozhodnutí každé dva roky

Krajský soud v Ústí nad Labem, který jednal jen o uložení ochranné léčby, v případu rozhodl na podzim. „Již v říjnu soud uložil ochranné psychiatrické léčení ústavní formou, která je pravomocné. Doba se v těchto případech neukládá, je to tak, že to ochranné léčení trvá nejdéle dvě léta a potom musí soud opět rozhodnout, jestli se prodlouží. Předchází tomu samozřejmě zkoumání aktuálního stavu,“ řekla Novinkám mluvčí krajského soudu Renata Lejnarová.

Zároveň podotkla, že pakliže bude zastavení trestního stíhání pravomocné, nelze už pachatele znovu stíhat, i kdyby se jeho zdravotní stav případně zlepšil. „Jakmile je trestní stíhání zastaveno, už v něm nelze pokračovat, i kdyby důvody pro zastavení pominuly,“ konstatovala Lejnarová.

Otec se obává nejhoršího. „Proslýchá se, že za dva roky půjde domů. Obávám se, že to tak bude,“ podotkl Jaroslav Berger.

Zabíjel nožem

Vražda se odehrála loni na Velikonoční pondělí v centru Varnsdorfu. Osmnáctiletý Dominik měl bodná poranění. Útočník z místa utekl, ale policisté jej vzápětí dopadli. Nůž měl schovaný doma. K činu se následně přiznal a ve vazební věznici v Teplicích se pokusil oběsit. Dozorci ho pak převezli na psychiatrii.

Soudu se obviněný mladík na doporučení lékařů nezúčastnil. Svůj čin ovšem popsal kriminalistům. Večer se prý šel projít a potkal partu kamarádů, která popíjela u dětského hřiště. Tak se k nim připojil. Později prý doprovázel opilého kamaráda domů a po slovní rozepři ho bodl.

„Přiložil jsem mu nůž k ohryzku krku. Začal ještě více útočit, uhnul jsem a bodnul jsem ho do pravé strany,“ vypověděl s tím, že se o další osud kamaráda nezajímal. Podle lékařů trpí rozvíjejícím se schizofrenickým onemocněním a v době činu měl zaniklé ovládací a rozpoznávací schopnosti. [celá zpráva]

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

„Motiv hodnotím jako jednoznačně chorobný,“ řekl tehdy psychiatr Michal Hessler. Podle něj zatím nelze předvídat, jak se jeho onemocnění bude rozvíjet, ale bez léčení by byl na svobodě nebezpečný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám