Hlavní obsah

Těhotnou vražedkyni viděli ve Vrchlabí. Policie stále neví, jak ve vězení počala

– Vrchlabí
Novinky, kub

Vražedkyně Petra Janáková (29) odsouzená na 30 let do vězení, kterou letos propustil z žaláře soud, protože za mřížemi otěhotněla, se pohybuje ve Vrchlabí. Zaznamenali ji tam místní, které její propuštění pobouřilo stejně jako obyvatele Jilemnice, kde ji zaznamenali lidé dříve a odkud podle úřadů pochází. Policie stále vyšetřuje, jak mohla otěhotnět za zdmi vězení, dosud nebyly odebrány vzorky DNA.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jaroslav Janák a Petra Janáková před soudem (1. října 2018)

Článek

Velitel strážníků ve Vrchlabí Milan Čivrný Novinkám ve středu potvrdil, že o pohybu ženy ve městě ví, zatím se ale podle něj nikdo z občanů s konkrétním podnětem městské policii neozval. Čivrný podle svých slov čerpá informace z médií a uzavřené skupiny na Facebooku týkající se Vrchlabí a okolí. „Zatím jsme nic nezaznamenali, ale myslím, že to teprve přijde, je to takový klid před bouří, řekl bych,“ sdělil šéf strážníků.

Krajský soud v Hradci Králové původně uložil Janákové a jejímu manželovi Jaroslavovi (30) loni v říjnu doživotí za chladnokrevně provedenou smrt sběratele mincí a přípravu či pokusy dalších čtyř vražd. Osmiletý trest dostal jejich kumpán Martin Herzán (43). Vrchní soud v Praze letos v odvolacím řízení tresty kromě Herzánova zmírnil - Janáka poslal za mříže na 28 let a jeho manželku na 30.

Od letošního června je ale Janáková na svobodě, zhruba na přelomu roku totiž otěhotněla. Podle vyšetřovatelů se tak stalo ještě ve vazební věznici v Hradci Králové. Přesídlila pak do Jilemnice a nyní ji lidé viděli ve Vrchlabí. Přítomnost ženy odsouzené za vraždu, při níž střelila oběť zezadu do hlavy, obyvatele pobouřila.

Podle televize Nova si Janáková nechala z původně nakrátko střižených černých vlasů narůst dlouhé a blond vlasy. Nakupovala ve Vrchlabí v supermarketu, procházela se po městě a navštívila pláž. Není zřejmé, jestli se ve Vrchlabí, vzdáleném vzdušnou čarou od Jilemnice zhruba osm kilometrů, usídlila. Podle obyvatel se ale proslýchá, že má ve Vrchlabí bývalého manžela se synem.

Jaroslava Janáka a Petru Janákovou přivedla k soudu eskorta z vazbyVideo: Ludmila Žlábková, Právo

Policie mezitím stále vyšetřuje, jak mohla Janáková otěhotnět ve vězení. Případ má na stole Generální inspekce bezpečnostních sborů (BIBS), která řeší provinění týkající se mimo jiné členů vězeňské služby, na něž v této kauze může padnout podezření.

„Vyšetřovatelé zjišťují všechny okolnosti, které by mohly objasnit, jakým způsobem vězeňkyně otěhotněla," řekla Novinkám mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Vzorky DNA, které by v této chvíli mohly být zajištěny z odebrané plodové vody a měly by díky genetické analýze přispět k určení otce dítěte, zatím podle ní odebrány nebyly, brání tomu zřejmě nesouhlas Janákové. Změnit by to ale v budoucnu mohl zásah soudu, který by odběr nařídil vzhledem k podezření, že mohl být spáchán trestný čin.

Ve hře je několik variant, kromě oplodnění přímo někým z dozorců nebo pracovníků věznice mohla Janáková získat sperma zvenčí, podle lékařů vydrží životaschopné až dvě hodiny a lze jej doručit třeba v propisce.

Krajský soud v Ostravě musel Janákovou podle zákona v její situaci z opavské věznice propustit, žena se ani nemusí hlásit probačním úředníkům. Janáková strávila ve vězení včetně vazby zatím dva roky.

Trest bude mít žena, která je nyní v osmém měsíci těhotenství, přerušený pravděpodobně do září příštího roku. „Jakmile porodí, bude rok na svobodě zcela mimo kompetenci vězeňské služby. Potom by měla nastoupit zpět do vězení,“ řekla již dříve mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová

BEZ KOMENTÁŘE: Odsouzení bývalí manželé Janákovi přicházejí k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

Případem se zabývají rovněž senátoři, kteří chtějí navrhnout změnu trestního zákoníku, aby se v těchto situacích nepropouštělo z vězení automaticky, ale soudci řešili případ od případu.

Bývalí manželé podle spisu zavraždili v roce 2017 poblíž Lázní Bělohrad padesátiletého sběratele z Prahy. Toho vylákali na schůzku na opuštěné místo pod záminkou prodeje poštovních známek. Místo toho jej ale Janáková za jízdy střelila zezadu do hlavy. Janákovi muže okradli o pouhých 34 tisíc a jeho tělo pohodili v kukuřičném poli. Janákovi už předtím připravovali, nebo se i pokusili o další vraždy.

Reklama

Výběr článků

Načítám