Hlavní obsah

Ostrava přispěje do sbírky pro obyvatele domu, kde explodovala varna drog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Město Ostrava přispěje částkou 300 000 korun do veřejné sbírky, která má pomoci zmírnit následky po únorové explozi v bytě a následném požáru pětipatrového domu v Provaznické ulici v Ostravě-Hrabůvce. Rozhodli o tom dnes městští zastupitelé. Podle policie v domě explodovala výrobna pervitinu. V této souvislosti už policie obvinila z nedovolené výroby drog a obecného ohrožení dva muže. Při požáru, který způsobil škodu okolo 1,5 milionu korun, se zranilo šest lidí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Poničený dům

Článek

Dům s 15 byty stále zůstává neobyvatelný. Podle mluvčí městského obvodu Jih Gabriely Gödelové se do něj lidé nebudou moci vrátit minimálně rok, při explozi totiž byla narušena jeho statika.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Následky výbuchu v Ostravě

Městský obvod podle mluvčí poskytl náhradní bydlení v obecních bytech obyvatelům z deseti bytů. Šlo o všechny, kteří zájem o náhradní bydlení projevili. Radnice městského obvodu v březnu vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obyvatelům, z nichž mnozí přišli nejen o bydlení, ale i o osobní věci. V současnosti je v ní podle mluvčí 148 000 korun.

Za výbuchem domu v Ostravě je zřejmě varna drog. Policie má podezřelého

Krimi

„Výtěžek sbírky nebude poskytnut osobám, u kterých by poskytnutí bylo v rozporu s obecními morálními zásadami. Stručně řečeno – finanční podporu rozhodně nedostanou lidé, kteří explozi nelegální výrobou metamfetaminu způsobili,“ uvedl už dříve starosta obvodu Martin Bednář (ANO).

Dva obvinění

Policie dosud v souvislosti s tímto případem obvinila dva muže, kteří se podíleli na výrobě drog. Nejprve osmačtyřicetiletého muže a posléze také sedmatřicetiletého, který při výbuchu utrpěl vážná zranění a dlouho nebylo možné jej vyslechnout. Mužům hrozí dva roky až deset let vězení.

Výbuch v Hrabůvce: Obviněn byl druhý muž

Krimi

„Doposud zajištěné důkazy svědčí o tom, že příčinou výbuchu a následného požáru byla neodborná manipulace s chemickými látkami při nelegální výrobě pervitinu," řekla v minulosti ČTK moravskoslezská policejní mluvčí Eva Michalíková. Oba muže kriminalisté obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a z obecného ohrožení z nedbalosti.

Foto: Policie ČR

Hasiči u místa výbuchu

Podle policie mladší z mužů na několika místech, především v Ostravě, provozoval varny pervitinu. Vyrobenou drogu pak prodával dál nebo ji sám užíval. V den výbuchu přišel na návštěvu za svým známým a společně chtěli vyrobit drogy, podle policie mělo jít asi o 400 gramů pervitinu. To se ale nepodařilo. Byt začal hořet a vybuchl. Hasiči museli z domu evakuovat čtyři desítky lidí.

Město Ostrava v minulosti finančně pomáhalo při různých příležitostech. Přispívalo lidem i obcím postiženým například povodněmi, ale peníze uvolnilo například i po střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava, po neštěstí v dole ČSM nebo loňském požáru panelového domu v Bohumíně. Do veřejné sbírky lidé mohou přispět na účet 123-1957160267/0100 do 30. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám