Hlavní obsah

Opilý primář se vyhne trestu, musí ale dva roky sekat latinu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Když dva roky vydrží sekat latinu a nedotkne se alkoholu, má vyhráno. To je totiž podmínka státního zástupce, kterou když dnes již bývalý primář dětského oddělení domažlické nemocnice Vratislav Beneš splní, nemusí před soud. Žalobce v pátek podmínečně zastavil trestní stíhání exprimáře, kterého v červenci policie obvinila z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky za to, že ordinoval opilý.

Článek

Pokud se Beneš v podmínce osvědčí, bude na něj pohlíženo jako na netrestaného člověka. "Uložili jsme mu zkušební dobu čtyřiadvacet měsíců. Během ní se nesmí dopustit žádného dalšího provinění, které by naplňovalo skutkovou podstatu trestného činu nebo přestupku. Navíc během dvou let nesmí ve zvýšené míře konzumovat alkohol,“ řekla Právu šéfka domažlického státního zastupitelství Helena Raková.

Podle ní Beneš splnil podmínky pro podmínečné zastavení trestního stíhání. "Horní sazba trestného činu, ze kterého byl obviněn, nepřevyšuje pět let. K protiprávnímu jednání se doznal a také jsme přihlédli k jeho dosavadnímu bezúhonnému životu,“ vysvětlila Raková.

Benešovi hrozilo v případě prokázání viny u soudu až tři roky vězení a zákaz činnosti.

Nezákonného jednání se dopustil při výkonu zaměstnání, při kterém je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný.

Podle informací Práva mu ale výrazně pomohlo, jak čestně se k celému vyšetřování postavil. S policisty, kteří se v jeho případě připravili vlastním lajdáctvím o klíčový důkaz, nadstandardně spolupracoval.

Primář mohl měření zpochybnit, ale neudělal to

Muži zákona, kteří Benešovi na pracovišti naměřili při orientační dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu, totiž nezajistili vzorek krve k rozboru. Soudy údaje z dechové zkoušky pro určitou nepřesnost přístroje nepřipouštějí jako jednoznačně usvědčující důkaz.

Lékař ale fatální chybu policistů nevyužil pro svoji obhajobu. "Ve své svědecké výpovědi uvedl, jaké množství alkoholu vypil. To po zpětném propočtu víceméně odpovídalo údaji z dechové zkoušky,“ sdělila státní zástupkyně.

Přitom stačilo při výslechu údaj o požitém alkoholu zkreslit tak, aby propočet nedosáhl přes jedno promile. Pak to totiž není trestné a lékař by se vyhnul soudním opletačkám.

Beneš nastoupil na noční službu v půl čtvrté odpoledne. Konzumovat tvrdý alkohol začal podle svých slov v sedm večer. O tři hodiny později na něho přivolal policii otec desetiletého chlapce, který potřeboval ošetřit. "Motal nohama a něco blekotal. Sestru z ordinace vyhodil. Pak sám zmateně ťukal do kláves a nejméně méně třikrát se ptal, co je s klukem,“ popsal otec dítěte.

Zakročit musela ředitelka nemocnice, která ho nechala okamžitě vystřídat ze služby. Následující den ho za hrubé porušení pracovní kázně odvolala z funkce primáře dětského oddělení, které vedl sedmnáct let.

Sám Beneš na prohřešek kajícně reagoval slovy: "Jsem si vědom toho, že jsem se dopustil velké lidské, ale hlavně profesní chyby.“ Dnes už si odvyká alkoholu ve specializovaném zařízení. Pochybení policistů už prošetřila Inspekce ministra vnitra, která tento týden navrhla jejich kázeňské potrestání .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám