Hlavní obsah

Opilý mladík smetl autem matku s dcerou, dostal šest let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Za zcela zbytečně zmařený lidský život trest šesti let vězení. Takový verdikt si se svěšenou hlavou v pátek vyslechl u brněnského Městského soudu dvaadvacetiletý Petr Zahradník. Kromě toho nesmí ještě osm let sednout za volant.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na začátku července se chtěl při pijatice s kamarády vytáhnout a naložil je do svého auta, přestože neměl řidičák a navíc vypil několik piv.

Následná divoká jízda ulicemi Brna skončila po několika stech metrů tragicky. Zahradník nezvládl řízení, najel na nástupní ostrůvek plný lidí a smetl osmačtyřicetiletou ženu a její patnáctiletou dceru. Matka zemřela, dcera vyvázla s těžkými zraněními.

Obviněný utekl z místa činu

Zahradník nejen že podle obžaloby a svědků nespěchal přejetým lidem na pomoc, ale pokoušel se auto nastartovat a když se mu to nepovedlo, utekl do nedaleké hospody, kde si poručil pivo. Před restaurací ho pak dopadli policisté.

„Pili jsme v hospodě s kamarády a řekli jsme si, že bychom mohli do jiného podniku. Nevím, proč jsem si sedl za volant, budu si to vyčítat celý život. Při nehodě jsem se bouchl do hlavy a nic si z ní nepamatuji. Když sem sedal za volant, necítil jsem se moc opilý. Kdyby šel vrátit čas, hned bych to udělal,“ kál se u soudu mladík.

„Svědci na místě nám řidiče popsali a my jsme ho našli o několik ulic dál. Když jsme ho zastavili, tvrdil, že o žádné nehodě neví, že nic neřídil a prý jde jen z hospody. Když jsme ho ale naložili do auta, tak se tam hned přiznal,“ vypověděl u soudu policista, který Zahradníka s kolegou vypátral.

Podle soudního znalce Aleše Vémoly jelo auto řízené mladíkem v centru města minimálně rychlostí minimálně 95 km/h. V malé šikaně před nástupním ostrůvkem na Konečného náměstí pak Zahradník silné auto neukočíroval, dostal smyk a přes ostrůvek se podle znalce přehnal rychlostí minimálně 91 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám