Hlavní obsah

Opilý cizinec v Plzni pobodal sportovce, ten přišel o nohu. Útočníkovi hrozí 18 let

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pěti ranami nožem měl podle obžaloby zaútočit loni v listopadu v Plzni Ukrajinec Andrii Shovheniuk (21) na o sedm let staršího Radka Zelinku a způsobit mu zranění, po kterém museli lékaři napadenému muži amputovat levou nohu. Případ začal v pondělí řešit Krajský soud v Plzni. Za pokus o vraždu hrozí cizinci až 18 let vězení.

Andrii Shovheniuk u Krajského soudu v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Obžalovaný mladík odmítl před soudem vypovídat. Zelinka se připojil s nárokem na náhradu škody ve výši sedm milionů korun a pojišťovna žádá před soudem čtyři miliony za náklady léčby poškozeného.

K incidentu došlo krátce před půlnocí na Klatovské třídě. Zelinka s přítelkyní a příbuzným po cestě domů narazili na trojici opilých Ukrajinců. Shovheniuk společně se dvěma staršími bratry do Zelinky nejprve strkali a tahali se s ním za oblečení. „Poté obžalovaný muž vytáhl nůž, tzv. motýlek, s deset centimetrů dlouhou čepelí a poškozeného nejméně pětkrát bodl,“ uvedl státní zástupce.

Bojoval o život

Zelinka tehdy na místě zkolaboval a později lékaři v nemocnici několik hodin bojovali o jeho život. Do té doby aktivní florbalový hráč třetiligové Kadaně, kterému kamarádi přezdívají Zelí, nakonec kvůli velké ztrátě krve přišel o nohu.

Shovheniuk po zadržení policií krátce po útoku nadýchal přes dvě promile alkoholu. Při prvním výslechu popřel, že by na někoho útočil nožem. Později po sdělení obvinění už odmítl vypovídat.

Podle státního zástupce sice není zřejmý motiv útoku, ale nejpravděpodobnější variantou byl malicherný situační konflikt. „Obžalovaný zasadil poškozenému nejméně dvě rány velkou intenzitou do míst, kde jsou životně důležité orgány. Jeho počínání tak nelze hodnotit jinak než jako úmysl poškozeného nožem usmrtit,“ dodal státní zástupce.

Sám Zelinka si samotný útok nepamatuje. Pouze útržkovitě si vzpomíná na to, že byl v sanitce a pak v nemocnici. O tom, že byl pobodán nožem, a proto přišel o nohu, se dozvěděl později od rodičů a známých.

Všimla jsem si, že jeden má v ruce nůž. Tak jsem zařvala, pozor nůž, ale to už bylo pozdě. Radek omdlel a upadl.
přítelkyně oběti

Jeho přítelkyně Adéla D. uvedla, že trojice Ukrajinců byla viditelně pod vlivem alkoholu, kdy se motali a vzájemně se podpírali.

„Jeden z nich zakopl a upadl na zem. Radek těm ostatním řekl, aby ho zvedli. To se jim nelíbilo a jeden z nich začal do Radka strkat a poté se přidal i ten druhý,“ popisovala svědkyně, co předcházelo samotnému útoku. Pak útočníci namáčkli jejího přítele ke zdi. „Všimla jsem si, že jeden má v ruce nůž. Tak jsem zařvala ,Pozor nůž‘, ale to už bylo pozdě. Radek omdlel a upadl,“ dodala žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám