Hlavní obsah

Oheň v Mladé Boleslavi dohořel, hasiči hledají příčinu

MLADÁ BOLESLAV

Oheň v areálu společnosti Akuma, se kterým od pátečního odpoledne bojovaly desítky hasičů, již dohořel. Zmizel i štiplavý oblak dýmu, který byl ještě večer vidět ze širokého okolí. V současnosti probíhá vyšetřování příčin požáru, to však může trvat i několik týdnů.

Článek

S požárem, který vypukl v pátek zhruba v 15:45, se potýkalo okolo 130 hasičů. Oheň je již zcela uhašen, na místě zůstává preventivě pouze jedna hasičská jednotka. "Včera večer jsme čekali, že dnes dopoledne budou ještě probíhat dohašovací práce, ale vše je již hotovo. Proto jsme mohli vpustit vyšetřovatele a vedení firmy do objektu," řekl v sobotu v půl jedenácté mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

:. Hořící areál firmy Akumafoto: Právo/Radek Plavecký

Konstrukce výrobní haly i některých přilehlých budov je značně narušená. Z požární plošiny je jasně vidět, že objekt dlouhý více než 100 metrů nemá střechu a zprohýbané jsou i železné nosníky. "Nyní bude na vyjádření statika, co s objektem dál. Každopádně tam teď rozhodně nesmí zaměstnanci," řekl náměstek ředitele středočeských hasičů Jan Žižka.

Toho prý majitelé firmy informovali o tom, že zaměstnanci, kteří pracovali v poničené části závodu, dostanou týdenní dovolenou. Má jich být asi polovina, tedy přibližně 350 lidí. Někteří z nich v pátek večer přihlíželi požáru s obavami o ztrátu zaměstnání. "Taková informace, že by měl někdo měl přijít o místo, se tu od včera neobjevila ani jednou," podotkl náměstek.

:. Mladou Boleslav zahalil v pátek odpoledne kouř z požáru Akumy.

Požářiště nyní patří vyšetřovatelům a kriminalistům, kteří se budou snažit zjistit příčinu požáru. Tou byla podle prvotních informací závada na elektroinstalaci. "Vyloučit se nedá nic, ani úmyslné založení, ale zatím nemá smysl spekulovat," podotkl Žižka. Vyšetřování může trvat i několik týdnů. "Pokud bude vyšetřovatel chtít odebrat vzorky na analýzu, může se jednat i o více než měsíc," sdělil Křivan.

Více než 100 miliónové škody

Škody podle náměstka ředitele středočeských hasičů Jana Žižky mohou přesáhnout 100 miliónů korun. "Shořela výrobní hala, kde se vyrábělo napájení baterií," uvedl v pátek ředitel firmy Alessio Smiderle. Další podrobnosti o rozsahu škod či o tom, jak událost ovlivní výrobní produkci společnosti, nechtěl uvést. Podle Žižky shořela část výrobků i výrobní technologie, postižená část závodu přišla také kompletně o střechu.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, pomohlo tomu i to, že v pátek odpoledne bylo v továrně málo lidí. V noci stále probíhalo monitorování ovzduší. Kouř stoupající z továrny byl sice toxický, ale pod hranicí hodnot, které ohrožují zdraví lidí. Magistrát přesto večer preventivně vyzval městským rozhlasem obyvatele z domů v okolí továrny, aby zavřeli okna a nevycházeli ven. Vítr však hnal dým pryč z města.

Hasiči dostali požár pod kontrolu okolo 20:00. Čekali až se zřítí hořící střešní konstrukce výrobní haly, protože na zemi mohli oheň lépe likvidovat.

:. Velký požár v Mladé Boleslavi likdidovaly desítky hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám