Hlavní obsah

Odvolací soud zrušil rozsudek epileptika, který na přechodu zabil dvě děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Šestiletý trest vězení pro Jaroslava Nováka, který na přechodu pro chodce v Hradci Králové srazil a usmrtil tříletého a šestiletého chlapce, neplatí. Krajský soud rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání Okresnímu soudu. Ten musí doplnit dokazování a lépe popsat a vyhodnotit zranění osob.

Foto: René Chvalina, Právo

Justiční stráž přivádí k soudu Jaroslava Nováka, který loni v listopadu zavinil smrt dvou malých bratrů

Článek

Tragédie se odehrála loni v listopadu při sobotní procházce prarodičů s vnuky. Když přecházeli přechod v hradecké Habrmanově ulici, narazil do nich prudce couvající automobil. Oba chlapci po převozu do nemocnice těžkým zraněním podlehli. Novák při couvání narazil i do dvou dospělých, kteří děti doprovázeli. Řidič následně obě ležící děti ještě přejel a poté narazil s automobilem do zdi domu.

Jednačtyřicetiletý muž už dříve soudu řekl, že si z nehody nic nepamatuje. Tvrdil, že před nehodou cítil, že se u něj blíží epileptický záchvat. Podle znalců se však záchvat neprokázal. Nezjistila se ani technická závada na vozidle.

„Bylo prokázáno, že Novák řídil předmětné vozidlo. Je zcela nepochybné, že usmrtil dvě děti. Provedeným dokazováním je také nepochybné, že porušil několik ustanovení zákona o silničním provozu,“ uvedl předseda senátu Okresního soudu David Arochi Vergara Schmuck.

Podle soudu Novák auto řídil, přesto, že ho lékař informoval, že kvůli epileptickým záchvatům ztratil způsobilost k řízení, navíc nedal přednost chodcům a couval na přechodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám