Hlavní obsah

Odsouzený bývalý policista Švábenský nezemřel ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bývalý elitní policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Stanislav Švábenský nezemřel ve vězení. Serveru Lidovky to řekly policejní mluvčí Jihomoravského kraje Petra Ledabylová a mluvčí Vězeňské služby Hana Löffelmannová. Popřely tak dříve zveřejněné informace, že Švábenský spáchal ve vězení sebevraždu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Švábenskému ve středu olomoucký vrchní soud potvrdil šestiletý trest za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a podvod.

"To, co se všude uvádí, tedy že zemřel ve věznici, není pravda. Chvíli přeci trvá, než rozsudek nabude právní moci a než je vyhotovený příkaz k nástupu do výkonu trestu," řekla serveru Ledabylová. "Ke smrti nemůžu vůbec nic říct, protože jmenovaný se ve výkonu trestu ani ve vazbě nenacházel," uvedla Löffelmannová.

Bývalý Švábenského obhájce Zdeněk Bičan Lidovkám řekl, že o smrti svého klienta neví nic bližšího. Švábenský se středečního jednání soudu neúčastnil, omluvil se kvůli nemoci. [celá zpráva]

Švábenský měl podle verdiktu olomouckého vrchního soudu, který potvrdil výši trestu udělenou krajským soudem, navíc zaplatit pokutu 200 000 korun. Za mříže měl jít kvůli tomu, že podle soudu poskytoval v letech 2009 až 2011 informace o postupu trestního řízení, které policie vedla proti podnikateli s barevnými kovy Janu Švédíkovi z Bruntálska.

Dostal za to od podnikatele údajně stovky tisíc korun a nové auto. Švábenský podle obžaloby také zavedl Švédíka do systému policie jako informátora. Díky tomu například zjišťoval, zda mu neodposlouchávají telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám