Hlavní obsah

Bývalý elitní policista spáchal ve vězení sebevraždu

Právo, pko

Někdejší elitní detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Stanislav Švábenský spáchal ve vězení sebevraždu. Ve středu mu olomoucký vrchní soud potvrdil šestiletý trest za korupci. Právu informaci o smrti bývalého policisty potvrdily dva zdroje, oficiální místa případ nechtějí komentovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Švábenský byl odsouzen za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a podvod. Dva roky podle verdiktu soudu prodával trestně stíhanému Janu Švédíkovi, obchodníkovi s barevnými kovy, informace. Za to měl dostat 450 tisíc korun a nové auto.

Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním ale provází smrt bývalého detektiva podivné okolnosti a jeho odsouzení mohlo souviset s bojem uvnitř policie. „Švábenský se cítil být obětí svých nadřízených. Jako první například poukázal na kriminalitu Toflova gangu, ukázal na konkrétní lidi a na provázanost gangu s policejním prostředím,“ řekl Právu zdroj. Toflův gang tvořili bývalí policisté brněnské hospodářské kriminálky, kteří vydírali bohaté podnikatele.

Švábenský měl také dlouho patřit mezi nejlepší detektivy brněnské expozitury ÚOOZ. „Ještě několik měsíců, než byl donucen skončit na své pozici, dostával vysoké odměny a byl velmi dobře hodnocen,“ upozornil zdroj.

Podle informací Práva se Švábenský obával o svůj život. „K sebevraždě neměl důvod, chtěl naopak bojovat dál,“ uvedl jeden z jeho známých. Švábenský celou dobu procesu svou vinu popíral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám