Hlavní obsah

Odsouzení z kuřimské kauzy podávají odvolání

Právo, pko
BRNO

Už téměř všichni odsouzení z kuřimské kauzy týraných bratrů Ondřeje Coufala a Jakuba Mauera si podali odvolání proti rozsudku, jímž je před necelým měsícem poslal soudce Pavel Göth do vězení. Jako jediná se zatím neodvolala jen matka chlapců Klára Mauerová.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Sestry Klára a Kateřina (v pozadí) Mauerovy u brněnského krajského soudu

Článek

„Včera podali odvolání Jan Škrla a Hana Bašová, v pátek Jan Turek a matka Barbory Škrlové Renata Škrlová,“ potvrdila Právu mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. Odvolání Kateřiny Mauerové dorazí podle jejího obhájce Pavla Holuba na soud v nejbližších dnech.

„Odvolání bude tvrdé a nekompromisní, rozeberu v něm všechny skutky a komplexně zhodnotím důkazy. Jsem přesvědčen, že masmédia vytvořila v celé kauze veliký tlak. Navíc bylo sedmdesát procent rozsudku věnováno Barboře Škrlové a její vazbě,“ prohlásil Holub.

Advokáti nesouhlasí s pojetím kolektivní viny

Nespokojen byl s výší trestu své klientky Bašové i advokát Hlaváč. „Odvolání směřuje do výroku o vině i trestu. Soud se vůbec nezabýval důkazy svědčícími ve prospěch mojí klientky. Navíc nesouhlasíme s pojetím kolektivní viny a trest je pro Bašovou hodně nepřiměřený, její postavení v případu bylo jen okrajové,“ řekl Právu Hlaváč.

Advokát Škrlové Richard Novák podal blanketní odvolání, tedy bez bližšího odůvodnění, již před týdnem, proto byl zaskočen postupem matky Škrlové, která na soud doručila odvolání vlastní. „O tom nic nevím. Odůvodnění svého odvolání připravuji, ale rozsudek má skoro 130 stran a je třeba ho předtím pečlivě prostudovat,“ prohlásil Novák.

Jako jediná možná přijme trest Klára Mauerová

Ze šestice odsouzených jako jediná možná přijme trest matka Ondry a Jakubu Klára Mauerová, která u soudu svou vinu nezapírala a naopak svou výpovědí pomohla usvědčit i ostatní.

Nejvyšším trestem, deseti lety vězení, potrestal soudce Göth tetu týraných chlapců Kateřinu Mauerovou. Jen o rok méně si za mřížemi posedí Klára Mauerová. Sedm let žaláře určil soud Haně Bašové a Janu Škrlovi. S nejmírnějším trestem pěti let vězení odcházel Jan Turek a Barbora Škrlová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám