Hlavní obsah

V Česku lze smazat trest obecně prospěšných prací. Stačí úplatek

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Sledování drogových dealerů v Libereckém kraji přineslo tamním kriminalistům nečekané vedlejší zjištění. Narazili totiž na muže, který umožňoval odsouzeným, aby si „odmazali“ celý nebo část trestu v podobě obecně prospěšných prací, a to aniž by cokoliv vykonali. Za odmazání si muž nechával zaplatit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Měl stanovenou taxu za jednu odmazanou hodinu obecně prospěšných prací a podle toho, kolik hodin chtěl odsouzený odmazat, pak vybíral odpovídající úplatek,“ uvedla pro Právo mluvčí policie Ivana Baláková. „Vytvořil se tak nebezpečný precedens v tom, že se dá z trestu jednoduše vykoupit za peníze,“ dodala.

Klatovský žhář dostal 300 hodin obecně prospěšných prací

Krimi

Devětačtyřicetiletý příjemce úplatků podle ní zneužíval toho, že zastupoval firmu, která odsouzené do výkonu trestu formou prospěšných prací nabírala. Kriminalistům se podařilo zdokumentovat celkem čtyři případy, kdy se lidé vykoupili z trestu za peníze.

Na stopu je přivedl 35letý liberecký drogový dealer, u něhož zjistili, že si za úplatu ze svého trestu tří set hodin prospěšných prací nechal smazat celou třetinu. Nic nevykonal, příjemce úplatku za něj ale Probační a mediační službě vykázal odpracované hodiny.

Chtěli ušetřit čas

Podobně měl pomoci i další třem lidem. „Jejich motivace byla různá. Šlo například o matku, která ušetřený čas věnovala svým dětem, o živnostníka, který obecně prospěšné práce nestíhal kvůli vlastním pracovním zakázkám, a nebo šlo o lidi, kterým se jen pracovat nechtělo,“ upřesnila Ivana Baláková.

Soudy s podmíněným propuštěním šetří

Domácí

Podle ní muž některým odsouzeným svou pomoc přímo nabízel a není vyloučeno, že jich oslovil více, než se kriminalistům podařilo zjistit. Policisté ho už obvinili z přečinů přijetí úplatku a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí až čtyři roky odnětí svobody.

Podle poznatků liberecké policie jde o vůbec první případ tohoto druhu v Česku, který se podařilo dostat až do fáze trestního stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám