Hlavní obsah

Odbrzděné auto namáčklo na plot dítě, matku vojačku čeká kázeňské řízení

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrhaveč

Jako přestupek posoudila policie dopravní nehodu ve Vrhavči na Klatovsku z letošního ledna, při níž samovolně rozjeté vozidlo namáčklo na plot osmiletou dívku, která se ho snažila zastavit. O případném trestu pro řidičku, která je matkou dítěte, budou rozhodovat její nadřízení s ohledem na to, že jde o profesionální vojačku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Policisté dospěli k závěru, že se nejedná o trestný čin, a případ odevzdali ke kázeňskému projednání služebnímu funkcionáři,“ potvrdila v pondělí šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová.

K nešťastné události došlo před místní základní a mateřskou školou ve Vrhavči. Podle závěru vyšetřovatelů 40letá řidička špatně zajistila vozidlo Škoda Octavia, které poté, co žena z místa odešla, začalo couvat. V té chvíli stála za vozidlem osmiletá dcera řidičky, která se ho snažila zastavit tak, že se opřela rukama o jeho zadní část.

Auto dívku natlačilo na betonový plot, přičemž ji zranilo na dolních končetinách. Záchranka ji převezla do nemocnice, kde zjistili, že má kromě povrchových zranění také nalomenou holenní kost.

Při srážce dvou aut na Liberecku se zranili tři lidé včetně dítěte

Krimi

Žena tehdy jela do školy vyzvednout dvě dcery. Tvrdila, že po vypnutí motoru zařadila první rychlostní stupeň a popotáhla ruční brzdu. Pak odešla do budovy, kde nejprve vyzvedla starší z dcer a domluvila se s ní, že počká venku, než přivede její sestru ze školky. Mezitím se auto rozjelo, přičemž dívka k němu běžela a snažila se ho zastavit.

Policie k případu vyslechla rovněž svědky. „Všimla jsem si, že zpoza školy z mírného kopečka pomalu couvá vozidlo. Uvnitř nikdo neseděl a za ním stála holčička, která se ho snažila zastavit. Běžela jsem k ní, ale v tom šoku jsem nebyla schopná na ni ani zakřičet. Přiběhla jsem k autu, když už dívka byla namáčknutá do pletiva a obě nohy měla skřípnuté mezi nárazníkem a betonovou plotovkou,“ popsala jedna ze svědkyň.

Řidič pustil chlapce na přechodu. Kamera zachytila, jak ho druhý šofér objel a smetl

Krimi

Nejprve se sama snažila s vozidlem pohnout a holčičku vyprostit. To se jí ale nepodařilo. Nemohla se dostat ani do auta, které bylo zamčené. „Volala jsem o pomoc. Pak přiběhla maminka dívky, která vozidlo odemkla, nastartovala a popojela,“ dodala svědkyně.

Podle závěru policie řidička porušila zákon o silničním provozu, když vozidlo řádně nezajistila. Nejde ovšem o porušení důležité povinnosti, které by mělo vliv na přísnější postih.

Reklama

Výběr článků

Načítám