Hlavní obsah

Obžalovaný nepopírá bestiální vraždy důchodců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

František Deleman v pondělí u pražského městského soudu nijak nepopíral, že se v minulosti živil přepadáváním důchodců včetně dvou, které umlátil k smrti. Brutální zdroj obživy omlouval svou minulostí. Narodil se v rodině alkoholika a kriminálníka, matka ho umístila do dětského domova.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

Praktiky Františka Delemana patří k nejzákeřnějším, které pražští kriminalisté v posledních letech evidují. Specializoval se totiž výhradně na důchodce, často starší 80 let. Náhodně si je vytipoval na poště mezi těmi, kteří si chodili vyzvedávat důchod. Vydržel například několik hodin sedět na lavičce pošty v Jindřišské ulici, dokud si nevyhlédnul příhodnou oběť.

Loni v květnu se například pověsil na paty čtyřiaosmdesátiletému muži a trpělivě ho doprovázel po nákupech tak dlouho, než starý pán zamířil domů. "V prostorech domu ho napadl pěstí a holí tak, že mu způsobil mnohočetné zlomeniny kostí na obličeji, krvácení do mozku," uvedla žalobkyně Jaromíra Biolková.

Zbitému důchodci vzal 7200 korun a z místa zmizel. Napadený muž 14 dní poté v nemocnici zemřel. Podobný scénář se opakoval i loni v červnu v Bartolomějské ulici. Tentokrát jeho útok nepřežil čtyřiasedmdesátiletý důchodce. Podle obžaloby Deleman napadl další tři muže, kteří naštěstí násilí přežili. V posledním, šestém případě, stihla zasáhnout policie.

Brutální výlety z Ústí

Deleman o svých zločinech před pražským městským soudem příliš mluvit nechtěl. Na otázky osobního rázu odpovídal ochotněji. "Měl jsem těžký život. Byli jsme čtyři sourozenci, otec pil a byl ve vězení. Matka nás nebyla schopna uživit," vysvětloval rodák z Košic, jak se dostal do dětského domova, kde absolvoval zvláštní základní školu.

Později se přestěhoval do Ústí nad Labem, kde žil střídavě na ubytovně a u matky své přítelkyně. Podle svých vlastních slov nikdy nepracoval. Zdrojem obživy byly tomuto osmkrát v minulosti trestanému muži výlety do Prahy. "Jel jsem s kamarádem do Holešovic, kde jsme zaparkovali auto. Já jsem jel na poštu, on na mě čekal," uvedl již dříve Deleman. Ještě týž den se prý společně vraceli, kamarád údajně neměl ponětí, oč se na pražských výletech jedná.

Stejně tak nevěděla nic přítelkyně. Přesto jí vždy veškeré peníze odevzdal. Deleman již na policii vysvětloval, že loupeže ho značně psychicky zatěžovaly. "Vždycky jsem si musel vzít prášky, měl jsem stresy a viděl jsem duchy," uvedl. Medikamenty mu obstarával jeho otčím, který rovněž žil v Ústí.

Deleman si podle obžaloby přepadáváním vydělal necelých padesát tisíc. Staré muže v metropoli trápil od února do června loňského roku. Hlavní líčení má pokračovat do středy, obžalovanému hrozí až doživotní trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám