Hlavní obsah

Obžalovaní z dealerství před soudem ztratili paměť

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policií zaznamenané přepisy hovorů z roku 2002 mezi Čechy obžalovanými z mezinárodního obchodu s drogami se hemží podivnými zkratkami, přezdívkami, nakousnutými a nedopovězenými větami. Telefonující osoby však jejich smysl neumí před soudem vysvětlit a ani si na ně nepamatují.

Foto: Jiří Cysař

Budovy ve skanzenu

Článek

Například obžalovaný devětatřicetiletý Jiří Pilný, který se podle obžaloby pětkrát během let 2001 až 2002 podílel na pašování zhruba desetikilogramových balíků marihuany nebo hašiše ze Švýcarska do Německa, vůbec netuší, o čem tehdy v desítkách telefonátech se spoluobžalovaným Davidem Šťastným (38) hovořil.

Fakt, že ho identifikoval jeden z najatých kurýrů drog, označil za omyl. "Vím, že (Kurt Egon) Lehle mě podle fotky poznal a řekl, že jsem mu předával omamné látky. Ale to si musel poplést," konstatoval dnes před trestním senátem pražském městského soudu Pilný.

Pilný a Šťastný společně se třemi dalšími muži čelí obžalobě, že se v letech 2001 až 2002 zúčastnili rozsáhlého mezinárodního obchodu s kokainem, marihuanou a hašišem, a to společně s dalšími komplici z Holandska, Švýcarska a Německa.

Muk předstoupí ve středu

Šťastný dnes před soudem neřekl na svou obhajobu ani slovo. "Využívám svého práva a prozatím vypovídat nebudu," řekl hoteliér, který až do počátku 90. let žil s rodinou v emigraci ve Švýcarsku. Nyní na Benešovsku provozuje restauraci a penzión.

Podle dřívějších výpovědí před vyšetřovatelem Šťastný zná jak kurýra Lehleho, tak německého organizátora obchodů Ericha Uwe Winklera, nicméně v souvislosti s obchody "s lyžemi, koly, auty".

Další obžalovaný Michael Wicherek dnes taky tvrdil, že je nevinný. Wicherek údajně ve svém bytě rovněž zásoboval své známé kokainem, pervitinem a marihuanou. Jedním z jeho klientů, kteří si prý kokain rovnou na místě dávali, je podle žalobce i stříbrný slavík Petr Muk. Právě on by mohl dosvědčit, že tento obžalovaný drogu distribuoval.

Muk se v této souvislosti pro Právo odmítl vyjádřit, pro Blesk nicméně uvedl, že se s tímto obžalovaným setkal, v žádném případě však nešlo o drogy. "Nikdy jsem žádné drogy nebral a ani mě nikdy nelákaly. Naopak. Mám k nim velice negativní vztah," uvedl zpěvák, který bude svědčit před soudem ve středu.

Hrozí jim až 15 let

Policie pochytala obžalované na podzim roku 2002 poté, co byli polapeni němečtí kurýři. Mužům hrozí až patnáct let vězení kvůli mezinárodní spolupráci.

Kromě mužů je obžalovaná i Šťastného přítelkyně Tereza Bartoníčková, která údajně Pilného kryla před policisty. Bartoníčkové za trestný čin nadržování pak hrozí až tři roky. Šťastný je stíhaný rovněž kvůli krácení daně a cla v souvislosti s dovozem vozu Daimler Chrysler z Německa.

Reklama

Související témata:

Související články

Petr Muk bude svědčit u soudu s dealery drog

Letošní stříbrný Český slavík Petr Muk má svědčit v připravovaném procesu s gangem dealerů drog. Jeden z podezřelých v této kauze mu totiž podle spisu obžaloby...

Zpěvák Muk popírá braní drog

Populární zpěvák Petr Muk, který má svědčit v připravovaném procesu s gangem překupníků drog, odmítl tvrzení obžaloby, že mu jeden z podezřelých v roce 2002...

Výběr článků

Načítám