Hlavní obsah

Obžalovaní v kauze bratra exministra Řebíčka obvinili inspekci

Právo, Karel Otcovský
Teplice

Výslechem vyšetřovatele Inspekce policie ČR a přehráním záznamu odposlechů pokračovalo ve středu u teplického okresního soudu hlavní líčení v kauze trojice teplických policistů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Jsou obviněni z trestných činů přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele, za to jim hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Obžalovaní naopak viní inspekci, že postupovala nad běžný rámec.

Bývalí policisté Roman Majerník, Adam Řebíček a jejich kolega Radek Turišin, který je postaven mimo službu, si podle obžaloby měli od majitele teplického autobazaru Michaela Bartese vzít po různých částkách celkem zhruba tři milióny korun za to, že ho nechají v klidu podnikat, popřípadě že fiktivní trestní kauzy vyřeší v jeho prospěch. Adam Řebíček je bratr exministra dopravy Aleše Řebíčka z ODS.

Jednací síní zněly záznamy audionahrávek ze zmiňovaných schůzek. Bartes se na nich snaží Řebíčka a Turišina zahnat do kouta a dostat z nich doznání, popřípadě informace který z policistů tahal v jeho případu za pomyslné nitky. Jejich reakce byly však obecné a nekonkrétní.

Obžalovaní vyslovili podezření, že Inspekce policie spolupracovala při odhalování jejich údajné trestné činnosti s Bartesem nad běžný rámec. Bartes se na ni obrátil v srpnu 2008 po návratu z vazby.

Rozhovory byly skrytě nahrávány

Ve spolupráci s inspekcí například inicioval loni na jaře schůzky s Řebíčkem a Turišinem a rozhovory skrytě nahrával. Podle Majerníka nebyl v některých případech postup inspekce v souladu s trestním řádem. Policejní rada Vladimír Šeda však jeho domněnky rázně odmítl. „Spolupráce inspekce s poškozeným byla standardní,“ tvrdil policejní důstojník u soudu.

Soud má také k dispozici zvukový záznam rozhovorů, jež si Bartes pořizoval na vlastní pěst v době, kdy byl údajně policisty vydírán. Soudce Milan Ferenc je hodlá jako důkazní materiál přehrát příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám