Hlavní obsah

Obyvatelé Frenštátu: Nerozumíme tomu, proč se to stalo

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Bílý sníh zasypává trosky zničeného domu. Bolest a zděšení okolo žijících lidí ale žádný poprašek nezakryje. Lidé přicházejí k místu neštěstí, zastaví se a jdou zase dál. Někteří položí k domu plyšovou hračku, jiní zapálí svíčku. Malé podhorské město zahalil smutek.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Svíček a plyšáků před frenštátskou radnicí přibývá každým dnem.

Článek

"Je to velmi špatné. Už by to mělo být pryč, protože to nepůsobí dobře na psychiku lidí," svěřil se Právu Jan bydlící o dva domy dále. "Znal jsem ty lidi, samozřejmě. Je to strašná tragédie. Kam až může zoufalství člověka dohnat," doplnil obyvatel Frenštátu.

Silný výbuch vzbudil také postarší manželský pár, jenž se nyní z oken každý den musí na zničený dům dívat. "Na vojně jsem byl u dělostřelců, a ani tam jsem neslyšel takovou obrovskou ránu. Ještě že spíme na druhé straně domu, ale i tak s námi postel normálně poskočila," popsal a dodal, že od neděle téměř nespali.

"I ostatní jsou na tom velmi špatně. Ti lidé přišli úplně o všechno," pověděl důchodce. Mnozí znali všechny nájemníky, kteří přišli o domov. "Byli to všechno takoví hodní lidé. Opravené byty měli. A teď už tady nejsou. Je mi z toho na zvracení. Nechci na to myslet, ale nejde to." uvedla jedna z žen, která se zastavila na protějším chodníku.

Svíčky na pietních místech

Černé vlajky visí na mateřských školách i jiných domech ve městě. Čin, který vyrval klidné město ze spánku, nikdo nedokáže pochopit. "To by člověk nevěřil, co dokáže s myšlením člověka udělat zoufalství. Myslím si, že tady selhal jak městský úřad, tak policie. Byl to určitě nemocný člověk, který potřeboval pomoct," uvedl místní obyvatel Rostislav.

Skupinky hovořících lidí se tvoří každý den také před radnicí. Pietní místo se plní svíčkami a plyšovými hračkami. "Stalo se tady velké neštěstí," vyprávěla svým třem zvědavým dětem mladá maminka se slzavýma očima. Lidi z domu č. 39 neznala, přesto jim přišla svíčku zapálit. "Není to tak dávno, co jsme plakali za Jiřího Rašku. Teď město pláče znovu. Ptám se pořád dokola, proč se to musí dít," svěřila se.

Ke smutku se připojí do pátku celé město. Radnice zrušila zábavné akce i promítání v kině. Tragédie zasáhla všechny a všichni chtějí zasaženým lidem pomoci. Na speciální účet č. 3880277/0100 poslali lidé z celého Česka už skoro tři milióny korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám