Hlavní obsah

Obviněný miliardář Speychal je na svobodě, soud ho odmítl vzít do vazby

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Miliardář Petr Speychal, kterého policie v úterý obvinila kvůli stamiliónovým daňovým únikům, zůstává na svobodě. Přestože detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) i žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Petra Ullrichová navrhli pro někdejšího majitele hokejové Sparty Praha vazbu, Obvodní soud pro Prahu 9 jim ve středu odpoledne nevyhověl. Právu to potvrdil Speychalův obhájce Josef Monsport.

Foto: Michal Šula/MAFRA, Profimedia.cz

Miliardář Petr Speychal na snímku z roku 2014.

Článek

„Právě odcházím od soudu, kam byl na pana Speychala podán návrh na vazbu. Ale byl nakonec propuštěn ze zadržení s tím, že soud návrhu nevyhověl,“ řekl Právu Monsport.

Redakce omylem připojila k původní verzi článku fotografii Roberta Speychala. Tímto se mu omlouvá.

Míní, že se tato situace dala očekávat i proto, že případ policie podle něj řeší už šest let, provedla ve věci dva velké zátahy v roce 2014 a 2016, třetí pak teď v úterý. Tudíž prý nebyl důvod obviněné zavírat za mříže.

„I neznalce by na první pohled napadlo, že po několika letech, kdy toto trestní řízení běží a kdy už byl jednou pan Speychal zadržen (v roce 2014, kdy jej ale bez obvinění pustili – pozn. red.), že dovozovat, že by tento člověk někam utekl či ovlivňoval svědky, fakt nejde,“ nastínil Monsport.

„Absolutně svou vinu odmítám a nejsou o ní ani žádné důkazy,“ vzkázal Speychal přes svého advokáta, který ho právě odvážel autem z budovy soudu domů.

22 obviněných

Rozhodnutí o propuštění Speychala na svobodu následně Právu potvrdil i mluvčí soudu Lukáš Bernat. „Soudkyně, která o věci rozhodovala, mi potvrdila, že nevyhověla návrhu státního zástupce a obviněného do vazby nevzala,“ uvedl Bernat. Doplnil, že o dalších návrzích ještě dvě různé soudkyně rozhodují a budou ještě během středy rozhodovat.

Kriminalisté z NCOZ obvinili celkem 22 lidí za daňové úniky ve výši téměř 850 miliónů korun, ale i kvůli praní špinavých peněz a účasti na zločinecké skupině.

Všechny zmiňované trestné činy se podle Monsporta týkají i Speychala. Toho prý policisté dokonce označili za jednoho z organizátorů této údajně rozsáhlé trestné činnosti.

Obvinění do účetnictví české obchodní společnosti zaúčtovali fiktivní faktury, které následně uplatnili v přiznáních k DPH a v přiznáních k dani z příjmu
Petra Ullrichová, žalobkyně

I proto pro něj zřejmě požadovali vazbu, stejně jako pro další čtyři lidi. O těch soud rozhoduje v těchto chvílích, Speychala pustil jako prvního teprve zhruba v 15 hodin, uvedl Monsport.

Úterní policejní razie a zatýkání se týkalo strojírenské firmy ČKD Praha DIZ, která patřila pod holding ČK Group patřící v minulosti právě Speychalovi. Tato společnost se mimo jiné podílela na stavbě pražského tunelu Blanka a neúspěšně se poté soudila s magistrátem kvůli uhrazení prací týkajících se technologií v tunelu. Rozhodčí soud ale její požadavky na uhrazení 1,7 miliardy korun odmítl.

Peníze vybírali

„Obvinění se zmíněných trestných činů měli dopustit tím, že do účetnictví české obchodní společnosti zaúčtovali fiktivní faktury, které následně uplatnili v přiznáních k DPH a v přiznáních k dani z příjmu,“ uvedla v úterý na webových stránkách dozorová žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Petra Ullrichová.

Doplnila, že stovky miliónů korun získané z krácení daní obvinění následně buďto vybrali v hotovosti, anebo poslali na zahraniční účty. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté tresty vězení.

Kromě Speychala skončilo údajně v poutech dalších dvacet lidí, podle serveru iDnes.cz také manažer Karel Koboučník či bývalý generální ředitel ČKD Group Jan Musil. Během úterka i středečního dopoledne je policie vyslýchala na služebně na pražském Perštýně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám