Hlavní obsah

Obviněný dal na stůl 150 tisíc. Na to nemám školení, hájí se obžalovaný expolicista

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 4 začal ve středu řešit případ bývalého pražského policisty Václava Havránka, který si podle obžaloby vzal úplatek 150 tisíc korun. Mělo se tím údajně zařídit, aby v případu podvodu, na kterém Havránek pracoval, zmizely některé důkazy ze spisu. Někdejší kriminalista to odmítá, žádné peníze prý takto nikdy nedomlouval.

Foto: kub, Novinky

Bývalý pražský policista Václav Havránek obžalovaný z korupce

Článek

Havránkovo trestní stíhání se týká případu, který vyšetřoval počátkem loňského roku. Dva muže tehdy policisté obvinili z úvěrového podvodu a jeden z nich se podle obžaloby domluvil s kriminalistou, že dostane na flash disku dokumenty týkající se domovních prohlídek, které tím zmizí ze spisu. Havránek za to měl dostat 150 tisíc korun.

Na disku se skutečně domluvili, podle Havránka ale na něm byl jen znalecký posudek, na který měl obviněný nárok. Jakoukoliv řeč o dalších materiálech, natož o penězích Havránek odmítá.

Oba se sešli na služebně loni v únoru, přičemž obviněný položil těsně před svým odchodem na stůl obálku s penězi. Policista ji tam podle svých slov nechal ležet, nijak nereagoval a obviněného vyprovodil.

Nikdy jsem mu neříkal, že bych po něm něco chtěl, obálku přinesl o své vůli.
Václav Havránek, obžalovaný

Havránek tvrdí, že byl ze situace překvapený a chtěl ji nejdřív řešit s nadřízenými, ti ale byli v jiné části budově, navíc měli poradu. Než se vrátil do kanceláře, zadrželi ho detektivové z Generální inspekce bezpečnostních sborů, která vyšetřuje zločiny pracovníků bezpečnostních složek.

Havránek ve středu u soudu v reakci na přednesenou obžalobu sám potvrdil, že mu obálka připadala plná peněz. Soudkyně Jana Petráková se ho opakovaně ptala, proč nezvyklou situaci neřešil hned, přinejmenším proč nebyl patřičně obezřetný a nezjistil hned, co v obálce je.

Obviněný byl prý při vyšetřování drzý

„Nikdy jsem mu neříkal, že bych po něm něco chtěl, obálku přinesl o své vůli. Předpokládal jsem, že tam bude finanční hotovost vzhledem ke tvaru obálky. Položil ji na stůl, stál a říkal, jestli ho doprovodím. S takovou situací jsem se nesetkal a nemám na něco podobného školení,“ hájil se Havránek.

Obviněný se podle něj v průběhu řízení choval drze a policii bombardoval dotazy na vývoj ve vyšetřování.

„Byl jsem úplně mimo, už jsem chtěl, aby byl obviněný pryč, abych ho měl z krku a mohl jsem to řešit s nadřízenými. Nechtělo se mi jít do konfliktu, nikdo z kolegů tam nebyl. Nedokážu vysvětlit, proč jsem nereagoval reálně v dané situaci,“ uvedl expolicista.

Další důkazy a svědci v březnu

Podle vyšetřovatelů Havránek také v telefonické komunikaci řekl obviněnému, že „to bude za 150”. „Vyplatí se vám to jako investice,” dodal podle detektivů z inspekce.

Expolicista tvrdí, že se jednalo o 150 korun za flash disk, na který soubory nahrál. Zmínka o investici byla podle Havránkova vysvětlení sarkasmem, kterým reagoval na údajně drzé chování muže. „Mluvil jsem tak, jak mluvil on sám. Chápu, že ty řeči byly hloupé, ale přizpůsobil jsem se mu,” dodal někdejší kriminalista.

Obžaloba také tvrdí, že Havránek peníze přepočítával, Havránkův advokát ale zmínil důkaz, podle kterého byly peníze napuštěné chemikálií, jejíž stopy se na Havránkovi nenašly.

Hlavní líčení pokračuje v březnu, soudkyně musí projednat několik důkazů a vyslechnout svědky.

Reklama

Výběr článků

Načítám