Hlavní obsah

Obviněno dalších pět účastníků protiromského pochodu v Ostravě

Právo, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dalších pět lidí, kteří se v Ostravě na demonstraci radikálů v sobotu 24. srpna dostali do konfliktu s policií, obvinili ostravští policisté. Vyšetřování a analýzu záznamů z demonstrace stále nedokončili. Je proto pravděpodobné, že další obvinění ještě padnou.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ředitel Moravskoslezské policie Tomáš Kužel, policejní prezident Martin Červíček a ministr vnitra v demisi Martin Pecina v Ostravě.

Článek

Jedná se pětici mužů ve věku od 20 až 47 let. Podle krajského policejního ředitele Tomáše Kužela to číslo rozhodně není konečné. „Obviněno je nyní osm osob a další budou přibývat. Už si vyslechli obvinění násilí proti úřední osobě. Hrozí jim až šest let za mřížemi,“ uvedl Kužel.

První tři radikály policisté obvinili už dva dny po demonstraci, celkem při zákroku policisté zadrželi 62 osob.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vzduchem létaly kameny a dýmovnice, policisté několikrát použili i slzný plyn.

Mezi prvními si vyslechl obvinění dvacetiletý mladík. „Muž je podezřelý, že na policisty házel předměty, kamení a opakovaně zakročující policisty zasáhl. Policisté u něj zajistili kovový boxer a mobilní telefon,“ sdělila ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Další obviněný dvacetiletý mladý muž kopl do policejního štítu. Policistům i nadával.

Také dvaapadesátiletý muž policisty vulgárně urážel a napadal. „Byl obviněn z přečinů hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny, ale také z výtržnictví. Protože již byl za výtržnictví odsouzen, hrozí mu vězení až na tři roky,“ upřesnila policejní mluvčí.

Při pouličních bojích s demonstranty bylo zraněno 21 policistů a čtyři protestující. [celá zpráva]

Demonstranti na policisty házeli lahve, kameny nebo kusy dřev a podle policejního ředitele páchali trestné činy se zbraní, za což jim právě hrozí až šestileté vězení.

„Musím podotknout, a jsem velmi rád, že analýzou mnoha materiálů, které neustále vyhodnocujeme, (obviněné) osoby budou přibývat. Nejsou to malicherné trestné činy, ale jsou to trestné činy násilí vůči úřední osobě," uvedl Kužel.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Policisté v Ostravě při násilných protestech zadrželi 62 lidí.

Policisty srpnová demonstrace stála více než milión korun, škoda na policejním majetku se vyšplhala na částku 160 tisíc korun.

Město Ostrava vyčíslo škodu už dřív. Celkem za řádění extremistů zaplatí přes půl miliónu korun. Radnice zvažuje, že škody bude vymáhat po obviněných radikálech.

„Nechali jsme spočítat škody od všech městských organizací, které se podílely na odstraňování následků. Šlo především o úklid a rozbité kontejnery. Škoda u nich je 67 tisíc korun. Městská policie své náklady na tuto akci oproti běžné činnosti vyčíslila na 465 tisíc korun,“ sdělil ve středu médiím ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám