Hlavní obsah

První tři obvinění po sobotních bitkách v Ostravě, mladík se policistům omlouval

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Policisté zahájili první trestní stíhání osob ze sobotního pochodu pravicových radikálů ulicemi Ostravy, jenž se zvrhl v pouliční válku s policejními těžkooděnci. Při zákroku policie v sobotu v centru Ostravy zadržela 62 osob.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Demonstrace v Ostravě.

Článek

Mezi prvními si vyslechl obvinění dvacetiletý mladík, který i přes policejní výzvy stále na těžkooděnce útočil. „Muž je podezřelý, že na policisty házel předměty, kamení a opakovaně zasáhl zakročující policisty. Policisté u něj zajistili kovový boxer a mobilní telefon. Následně zjistili, že si své útočení na policisty natáčel i na mobilní telefon. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody až na šest let. Obviněn byl ze zločinu násilí proti úřední osobě a z přečinu výtržnictví,“ sdělila ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dodala, že obviněný se následně snažil při výslechu policistům vysvětlit, že původně šel na protesty avizované přes internet jen ze zvědavosti. „Pak se prý nechal strhnout atmosférou a jednáním davu. Při výslechu svého jednání litoval a policistům se omlouval,“ popisovala mluvčí.

Demonstrace proti Romům v OstravěVideo: Denisa Telaříková, Právo

Dalším obviněným je také dvacetiletý mladý muž. Ten se měl rozběhnout a kopnout do štítu zakročujícího policisty. Také na policisty opakovaně křičel a ptal se jich, proč chrání minoritní část obyvatel. „Hrozí mu trest odnětí svobody až na čtyři roky. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení pro přečin násilí proti úřední osobě a výtržnictví,“ líčila dále Holčáková.

Zraněno bylo 21 policistů 

Třetím obviněným je dvaapadesátiletý muž, který policisty na veřejnosti značně vulgárně napadal a urážel. „Po výzvě, aby zanechal svého protiprávního jednání, reagoval podezřelý muž dalšími urážkami, přičemž policistu vulgárně zařadil k majoritní společnosti. Byl obviněn z přečinů hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny, ale také z výtržnictví. Protože již byl za výtržnictví odsouzen, hrozí mu vězení až na tři roky,“ upřesnila policejní mluvčí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Policisté v Ostravě při násilných protestech zadrželi 62 lidí.

Policie pokračuje v dalším šetření sobotní protestní protiromské akce. Při pouličních bojích s demonstranty bylo zraněno 21 policistů a čtyři protestující. Zranění extremistům však podle krajského policejního ředitele Tomáše Kužela nezpůsobili policisté, ale předměty létající vzduchem. Tedy kamení, kusy cihel a dřeva, lahve a další věci, které pravicoví radikálové házeli proti policistům, aby se dostali k domům, kde žijí Romové.

„Před námi jsou teď desítky analýz všech zajištěných obrazových materiálů, znamenající v konečném důsledku konkrétní důkazy protiprávního jednání jednotlivých osob útočících často z davu na policisty,“ podotkla ještě Holčáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám