Hlavní obsah

Obstaral si úmrtní list a zaplatil pohřeb, poté podvodně získal milióny

Právo, Petr Marek
Jeseník

Ojedinělý případ, v rámci kterého se 51letý muž úředně vydával za mrtvého a nejrůznějšími podvody způsobil škodu za pět miliónů korun, řešili jeseničtí kriminalisté. Podvodník, který si vyslechl obvinění z několika trestných činů včetně podvodu či padělání a pozměnění veřejné listiny, je stíhán vazebně. Právu to v úterý řekla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vše podle ní začalo tím, když soukromá firma podnikající v oblasti poskytování nebankovních půjček, i když nebyla v konečném důsledku poškozena, oznámila na policii podivné jednání několika osob. Tyto se snažily získat úvěry na základě padělaných dokladů.

Toto podezření se pak potvrdilo i u dalších osmi firem, které se zabývají poskytováním úvěrů. Tři osoby na stejné doklady získaly nebo se pokusily získat úvěry až 800 tisíc korun. „Najít správný směr se nám podařilo až po několikaměsíčním prověřování, zjišťování informací a neustálém vracení se na začátek,“ uvedla mluvčí s tím, že obviněný muž si v roce 2012 na své podnikání vzal několik úvěrů za bezmála dva milióny korun.

Dva měsíce nato si opatřil falzifikát ruského úmrtního listu na své jméno a začal se vydávat úředně za mrtvého. Jeho blízcí přitom vůbec nic netušili. Sám sobě si vyřídil dědické řízení, na úřadech odevzdal své osobní doklady, a dokonce si zaplatil vlastní pohřeb. Protože však mrtvý pracovat nemůže, začal se střídavě vydávat za neexistující osoby nebo za svého bratra.

Peníze z odpočtů DPH 

Takto podvodně si vyřídil další finanční úvěry, odkoupil si již založené firmy a začal podnikat. Mezi jeho jediné příjmy patřily machinace mezi jeho třemi firmami, kterými získal vratky na odpočtu DPH. Všechny své aktivity muž založil na padělaných dokumentech.

Když se kriminalistům podařilo prokázat, že o úvěry žádá jedna a tatáž osoba, která však měla zemřít, a tyto skutečnosti podložili konkrétními důkazy, byl vyžádán souhlas se zadržením podezřelého pachatele. Při následných domovních prohlídkách, které byly provedeny i mimo okres Jeseník, pak byly zajištěny mimo jiné různé padělané dokumenty i veřejné listiny. Mezi doklady byly i zfalšované faktury a firemní dokumentace.

Policisté následně zjistili, kde bral muž peníze na obživu a čím se po celou dobu ze záhrobí zabýval.

„Nelogické machinace a toky peněz najednou začaly dávat smysl. Kriminalisté, v úzké spolupráci se státním zástupcem, museli prolomit desítky bankovních účtů a veškeré informace důkladně analyzovat. Aby neztratili přehled a kontrolu nad případem, využili spolupráce s analytickým oddělením. Ze získaných prostředků se podařilo zajistit finance a věci v hodnotě přes 400 tisíc korun,“ dodala Neubauerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám