Hlavní obsah

Chladnokrevná poprava, uvedl ke střelbě v Olomouci policista. Podezřelý ve vězení strávil už 48 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Soud v pondělí poslal do vazby muže (72), který v pátek večer přepadl obsluhu herny na Masarykově ulici v Olomouci. Ženu, která mu odmítla vydat peníze, chladnokrevně střelil z revolveru do hlavy, pak bez lupu utekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Seniora, který již ve vězení strávil 48 let - mimo jiné i za vraždu ve věznici v Leopoldově -, dopadli kriminalisté tři hodiny po činu.

Již v sobotu byl obviněn z pokusu o vraždu. Hrozí mu trest odnětí svobody od 15 do 20 let, případně výjimečný trest. Novinářům to v pondělí řekl kriminalista Jan Lisický.

Třiasedmdesátiletý senior přepadl hernu v Olomouci. Je obviněn z pokusu o vraždu

Krimi

O těžce zraněné ženě v herně se podle něj policisté dozvěděli z oznámení na operační středisko v pátek krátce po 21. hodině. „Žena ležela za barovým pultem v bezvědomí, se zjevným zraněním na hlavě, které jí způsobil neznámý pachatel,“ uvedl kriminalista.

Ihned bylo podle něj zahájeno rozsáhlé pátrání. „Na základě zjištěných poznatků, prověření dostupných informací a svědeckých výpovědí se během tří hodin podařilo podezřelého zadržet na vlakovém nádraží v Olomouci,“ konstatoval Lisický.

Muž podle něj hernu sledoval a vyčkával, až ji opustí poslední zákazník. Pak do ní vstoupil. „Snažil se tu s revolverem v ruce pod pohrůžkou, že zbraň bez váhání použije, přimět ženu, která tu obsluhovala, k vydání finanční hotovosti. Žena na jeho požadavek nepřistoupila, peníze vydat odmítla. Vzápětí muž naprosto cíleně a chladnokrevně vystřelil a zasáhl ji do hlavy. Střelnou zbraň poté uschoval za pas a z herny odešel,“ popsal přepadení kriminalista.

Podle mluvčí záchranné služby Lucie Mikiskové byla žena s těžkým poraněním hlavy a v bezvědomí napojena na umělou plicní ventilaci a převezena na urgentní příjem. Podle mluvčího Fakultní nemocnice v Olomouci Adama Fritschera je její stav nadále vážný.

„Je na JIP neurochirurgické kliniky a čekají ji pravděpodobně další operační zákroky,“ řekl Fritscher.

Žena z Olomouce chtěla prodat postel za pár stokorun, přišla o čtvrt milionu

Krimi

Střelné zbraně se útočník na útěku zbavil, kriminalisté ji však objevili. Muž si z herny neodnesl nic. „Přestože to začalo jako loupež, vypadá to, že jej peníze v podstatě až tak nezajímaly,“ poznamenal Lisický.

Zadržený byl podle něj v minulosti už mnohokrát odsouzen, a to i za závažnou násilnou trestnou činnost. V roce 1983 byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 21 let i za vraždu. „Ve výkonu trestu v Leopoldově ubil kladivem svého spoluvězně,“ uvedl k tomu kriminalista.

Zadržený podle něj přiznává jen to, že v herně střílel. „Okolnosti popisuje jinak, než jsou nám známy. Je zkušený recidivista a z toho vyplývá i jeho chování ve vztahu k policii. Přiznává jen to, co je mu jednoznačně prokázáno. On se staví do role, že je starý, že se bránil, že měl strach a byl nervózní, že špatně vidí,“ podotkl Lisický.

Žena si myslela, že není nebezpečný

Proti tvrzením zadrženého však podle něj mluví videozáznamy, které mají kriminalisté k dispozici. „Celý čin máme díky nim jako v přímém přenosu i se zvukem. Je z nich naprosto nezpochybnitelné, že zadržený je pachatelem, i to, že se z jeho strany jednalo o chladnokrevnou popravu,“ zdůraznil kriminalista.

Žena podle něj zjevně naprosto chybně přečetla, koho má před sebou. „Ona se asi ve své dobrotě domnívala, že před ní stojí starý pán, který je možná lehce pomýlený a který možná vyhrožuje zbraní, ale vůbec jej nevnímala jako nebezpečného člověka. Vnímala ho jako staršího pána, který ani dost možná neví, co dělá,“ poznamenal Lisický.

Žena se podle něj ve svém úsudku nemohla více mýlit. „Střelil ji do hlavy, aniž by k tomu měl jakýkoliv důvod. Neohrožovala jej, nevystupovala vůči němu nijak, naopak se s ním snažila mluvit klidným tónem po dobrém,“ doplnil kriminalista.

V této souvislosti přitom zdůraznil, že v obdobných případech „není radno podceňovat toho, kdo proti vám stojí, byť se ten člověk může jevit jako málo nebezpečný, v okamžiku, kdy je tam zbraň, je rozumné předpokládat to nejhorší a nespolehnout se na nějaký vlastní úsudek“.

Reklama

Výběr článků

Načítám